Ik heb geprobeerd mijn printer te installeren op twee verschillende Vista-computers, met behulp van de drivers die ik vond op de website van de fabrikant. Op het einde van de installatie krijg ik echter altijd de melding dat de installatie is mislukt. Er verschijnt: “Het usb-apparaat wordt niet herkend. Een van de usb-apparaten die op deze computer is aangesloten, heeft een storing veroorzaakt. Windows herkent het apparaat niet meer.” Wat nu?

Jo D’Hauwe

Krijg je dezelfde foutmelding op een ander (Vista-)toestel, dan ligt de fout ongetwijfeld aan de printer of aan de kabel. Gebruik een andere kabel om snel uitsluitsel te krijgen.

Lukt het wel op een andere pc, dan ligt het probleem blijkbaar bij je pc. Koppel de printer aan een andere usb-poort en probeer ook een of twee andere usb-apparaten (zoals een usb-stick) uit op de probleempoort.

Lukt het eerste wel (andere poort) en het tweede niet (andere apparaten), dan is blijkbaar die ene usb-poort defect, mogelijk ten gevolgde van een vroegere (stroom)storing.

We raden je in elk geval aan de stroomtoevoer naar de pc enige tijd uit te schakelen – trek de stekker effectief uit het stopcontact – en het daarna opnieuw te proberen.

Het zou niet de eerste keer zijn dat na zo’n handeling een usb-poort plots wel in de plooi geraakt.

Mogelijk los je het probleem ook op door in het Windows APPARAATBEHEER (voer de opdracht devmgmt.msc uit bij ZOEKOPDRACHT STARTEN) de usb-apparaten te deïnstalleren (in volgorde: RANDAPPARATEN, HOOFDHUBS en USB-CONTROLLERS): klik erop met de rechtermuisknop en kies INSTALLATIE ONGEDAAN MAKEN.

Na een herstart herinstalleert Windows deze apparatuur automatisch. Toch maak je voor alle zekerheid een systeemherstelpunt aan, vooraleer je de apparaten verwijdert!