Met tooltjes als het gratis PeaZip kan je bestanden en mappen comprimeren, zodat ze minder plaats innemen op je harde schijf.

Intro

Computerbestanden bestaan uit heel wat nullen en énen. Heel wat daarvan zijn overbodig, want identieke brokken informatie komen soms meerdere keren in één en hetzelfde bestand voor.

Toch functioneren bestanden niet zonder dat alle gegevens erin voorkomen, ook de redundante. Dat betekent niet dat je documenten die je eventjes niet nodig hebt, niet kan comprimeren.

De delen informatie die terugkomen worden slechts een keer behouden, terwijl er daarna gewoon wordt naar gerefereerd.

De bekendste compressiepakketten zijn Winzip en WinRAR, maar er bestaan ook heel wat gratis alternatieven.

Zo is er PeaZip: een visueel aantrekkelijk programma, dat een hele rist aan compressieformaten aankan, waaronder .zip en .rar.

Stap 1: PeaZip downloaden en installeren

Ga naar http://peazip.sourceforge.net en klik onder PEAZIP FOR WINDOWS (ANY) op PEAZIP (INSTALLER).

Nadat het installatiepakket gedownload is, dubbelklik je erop om de installatiewizard op te starten.

Het programma raadt je aan om alle andere openstaande programma’s te sluiten tijdens de installatie. Doe dat en klik dan op NEXT.

Geef in een volgend scherm aan dat je de gebruikersovereenkomst accepteert en druk nog een aantal keren op NEXT.

In een volgend scherm kan je PeaZip opnemen in het contextmenu (zie afbeelding 1). Het kan interessant zijn om hier het item OPEN WITH PEAZIP aan te vinken.

Klik je met de rechtermuisknop op een bestand, dan kan je dat dankzij deze optie rechtstreeks openen in PeaZip. Klik nog een paar keer op NEXT: de instellingen op de volgende pagina’s laat je best ongemoeid.

Geef tot slot aan of je al dan niet een snelkoppeling naar PeaZip wil toevoegen aan je bureaublad en systeembalk. Klik nog een keer NEXT en daarna op INSTALL.

Stap 2: Wat moet je comprimeren?

Zoek in Verkenner de bestanden die je wil archiveren en zet ze allemaal bij elkaar in een map. Niet alle bestanden zijn even geschikt voor compressie.

Mp3-, wma- en MPEG-bestanden bevatten bijvoorbeeld hun eigen compressiestandaard en zijn al tot het uiterste samengebald.

Bij Word- en Excel-documenten wordt het volume van zo’n map wel beduidend kleiner als je ze comprimeert.

In deze workshop gaan we ons archief van teksten uit 2008 in één zip-bestand verpakken. De originele map bevat zo’n 450 megabyte aan gegevens.

Stap 3: De compressie voorbereiden

Start nu PeaZip op. Je krijgt allereerst de rootmap van je computer te zien. Ga naar de map in kwestie, selecteer ze en klik links bovenaan op het icoon ADD.

Je komt meteen terecht in een nieuwe omgeving: een overzicht met alle bestanden en mappen die je in het archief wil onderbrengen.

Gebruik in de knoppenbalk bovenaan ADD FILES of ADD FOLDERS om nieuwe bestanden of mappen toe te voegen aan het nieuwe archief.

Voordat we overgaan tot het echte werk, willen we nog één element veranderen: PeaZip slaat zijn archieven automatisch op in het eigen 7z-formaat, maar wij hebben liever een couranter bestandsformaat, zoals zip.

Dat stel je in via TOOLS, SETTINGS, waar je het tabblad CREATE ARCHIVE kiest. Bij DEFAULT FORMAT vink je het vakje ZIP aan. Klik rechts onderaan op DONE om je keuze te bevestigen.

Stap 4: Comprimeren

Wil je instellen hoe groot het archiefbestand maximum mag zijn, ga dan naar het tabblad OPTIONS en verander rechts bovenaan in het valmenu SINGLE VOLUME in een ander formaat.

Er zijn verschillende mogelijkheden, van een plafond van 5 megabyte tot de inhoud van een volledige cd-rom of dvd.

Als het archief groter is dan het gestelde maximumvolume, worden er meerdere afzonderlijke archieven gemaakt.

Tijd om de map daadwerkelijk te comprimeren. Klik daarvoor links bovenaan op CREATE .ZIP.

Er verschijnt een nieuw dialoogvenster, waarin je de locatie en de bestandsnaam nog kan aanpassen.

Klik op OPSLAAN om het archiveren te starten: je ziet een dialoogvenster verschijnen dat de voortgang aangeeft (zie afbeelding 6). Eens het proces is voltooid, kan je afsluiten met OK.

Check even via Verkenner hoe groot het archief in kwestie is geworden.

Dat Word-documenten uiterst comprimeerbaar zijn, wordt snel duidelijk. Van de 450 megabyte blijft er nog maar 185 megabyte over.

 

Stap 5: Het archief opnieuw uitpakken

Heb je een bestand nodig, dan kan je het archief snel weer uitpakken. Selecteer het in PeaZip en klik bovenaan in de knoppenbalk op EXTRACT.

Er verschijnt een nieuw dialoogvenster met een voortgangsbalk. Je kan in PeaZip ook gewoon door bestanden en mappen navigeren zoals in Windows Verkenner, met dat verschil dat je gecomprimeerde mappen dan ook gewoon kan openen.

Zo kan je elk bestand apart uitpakken. Standaard worden de bestanden opgeslagen in dezelfde map als degene waarin je archief staat.

Wil je dat niet, dan kies je EXTRACT ALL TO… en geef je een geschikte map op.

External links

PeaZip