Intro

Iedereen heeft vandaag een usb-stick. Begrijpelijk, want ze zijn piepklein, spotgoedkoop én hebben een gigantische opslagcapaciteit. Maar wat als je je stick verliest? Hoe voorkom je dat andere mensen je belangrijke bestanden kunnen bekijken? De oplossing is je usb-stick versleutelen.

Rohos Mini Drive is een klein, gratis programmaatje dat de bestanden op je stick encrypteert. Het grote voordeel van deze tool is dat je er je gegevens mee kan bekijken op eender welke Windows-pc, zonder dat je daarvoor het programma op die pc moet installeren. Toch is je data veilig verborgen in een versleutelde, onvindbare partitie. Hoe zit dat?

STAP 1: Downloaden en installeren

Open je browser en surf naar www.rohos.com. Klik bovenaan op PRODUCTS, scroll helemaal naar beneden en klik op het downloadknopje onder Rohos Mini Drive. Bewaar het installatiebestand op je harde schijf.

Navigeer er naartoe als het helemaal gedownload is en dubbelklik op het installatieprogramma. Kies NEDERLANDS als taal en klik op OK. Klik op VOLGENDE, accepteer de licentieovereenkomst en ga verder. Er zitten tijdens de installatie geen addertjes onder het gras: je kan gewoon de hele tijd op VOLGENDE duwen.

Om de installatie in gang te zetten, druk je ten slotte op INSTALLEREN.

 

STAP 2: Een verborgen partitie maken

Open na de installatie het programma. Je komt terecht in het hoofdvenster, waar je kiest voor CONFIGUREER USB-SLEUTEL (zie afbeelding). Die optie maakt een verborgen partitie aan op je stick, waarbij de bestanden versleuteld worden.

Plug dus je stick in, wacht even en klik dan op SCHIJF DETAILS. Daar kies je de letter van je usb-stick. Meestal vindt het programma die automatisch, maar als je ook nog andere usb-apparaten hebt aangesloten, zoals een externe harde schijf of camera, zou Rohos Disk de foute schijf geselecteerd kunnen hebben. Controleer voor de zekerheid die schijfletter in Windows Verkenner.

Je kan ook ingeven hoeveel ruimte de verborgen partitie in beslag mag nemen. De maximum toegestane grootte is 2 gigabyte. Heb je een kleinere stick, dan heb je daar uiteraard geen last van. Het bestandssysteem laat je best op FAT32 staan – al maakt dat eigenlijk weinig verschil. In theorie heeft NTFS voordelen: het ondersteunt grotere bestanden, maar aangezien er toch maximum 2 gigabyte op je schijf geraakt, heb je daar weinig aan.

Wil je geen snelkoppeling naar je verborgen partitie op je bureaublad, vink dat vakje dan uit. Geef tot slot een wachtwoord in en druk op MAAK SCHIJF. Je verborgen partitie wordt nu aangemaakt.

 

STAP 3: Data kopiëren

Open Windows Verkenner en selecteer je usb-stick. Op je stick vind je Rohos Mini.exe, een klein programmaatje waarmee je je verborgen partitie toegankelijk maakt. Dubbelklik op dat programma en geef je wachtwoord in.

In Windows Verkenner verschijnt er nu een nieuwe schijf. Dat is de verborgen partitie op je stick. Je kan vervolgens vanuit Windows Verkenner alle data die je op je stick wil zetten naar die schijf kopiëren. Ben je klaar met kopiëren? Klik dan met de rechtermuisknop op het gele Rohos-icoontje in je systeembalk en kies LOSKOPPELEN (zie afbeelding).

De verborgen partitie verdwijnt terug uit je Verkenner-venster, en je data is veilig verborgen voor al te nieuwsgierige ogen.

 

STAP 4: Gegevens bekijken

Je kan op eender welke Windows-pc je verborgen gegevens bekijken. Om je gegevens te gebruiken, plug je je stick in en open je hem in Windows Verkenner. Dubbelklik daar op ROHOS MINI.EXE, het programma met het gele icoontje.

Geef je wachtwoord in en druk op ENTER. Net als bij stap 3 verschijnt er een extra schijf in je Verkenner-venster, met daarop je verborgen data. Je kan nu naar hartenlust die gegevens kopiëren, wijzigen of verwijderen. Vergeet niet om je verborgen partitie opnieuw onzichtbaar te maken als je klaar bent. Hoe je dat doet, lees je in de vorige stap.

We geven ook nog even mee dat Rohos alleen met Windows werkt. Op een Apple-computer of Linux-systeem zijn je gegevens dus ontoegankelijk.