Ik heb een pc met Vista Home Premium. Daarnaast heb ik sinds kort ook een Western Digital My Book (1TB). Als ik die schijf aan de pc koppel en vervolgens de pc opstart, krijg ik telkens een zwart scherm met de boodschap “Bootmgr ontbreekt. Druk op Ctrl Alt Del om opnieuw op te starten.” Als ik de schijf ontkoppel, start de pc wel normaal op. Wat is het probleem en hoe voorkom ik dat?

Jaak Lagast

Vermoedelijk staat de opstartvolgorde (boot sequence) in je BIOS zo ingesteld, dat je pc (ongewild) eerst van je externe harde schijf probeert op te starten.

Ga dus naar het setupvenster van je BIOS – door kort na het inschakelen van je pc een bepaalde toets (wellicht Delete) ingedrukt te houden – en ga dan op zoek naar een menuoptie als SYSTEM CONFIGURATION, BOOT OPTIONS.

Zorg dat de pc eerst opstart van je (interne) harde schijf of eventueel van je optische schijf (cd/dvd-rom) en pas daarna van je externe usb harde schijf.

Het kan ook zijn dat je de optie BOOT USB DEVICES FIRST moet uitschakelen in je BIOS (DISABLE). Blijkt dat toch niet het probleem te zijn, dan is het aanpassen van de stationsletter van je externe schijf een mogelijke oplossing.

Ga naar de module SCHIJFBEHEER – tik hiervoor de opdracht diskmgmt.msc in bij UITVOEREN / ZOEKOPDRACHT STARTEN – klik met de rechtermuisknop op de bewuste schijf en kies STATIONSLETTER EN PADEN WIJZIGEN.

Via de knop WIJZIGEN kan je nu een andere (hogere) letter aanduiden.