Glass Notepad is een Kladblok-kloon die volledig transparant is en zo het Aero-effect van Vista helemaal benut.

Met de komst van Vista werd ook Aero Glass geïntroduceerd. Deze grafische stijl liet toe om vensters van het besturingssysteem (semi)transparant te maken. Glass Notepad is een kleine tekstverwerker die dat effect maximaliseert en volledig doorzichtig is.

Erg nuttig is het misschien niet, maar het is een heel erg leuke uitwerking van het Aero Glass-effect. Los van dat grafische aspect is Glass Notepad overigens een uitstekende vervanger voor het standaard Kladblok dat in Windows zit.

Net zoals Kladblok is deze tekstverwerker eenvoudig en snel, maar Glass Notepad heeft toch een paar extraatjes. Zo kan je het lettertype van je tekst wijzigen, en onderaan het venster zie je hoeveel letters en woorden je al getikt hebt. Daarnaast zie je ook op welke regel je je bevindt, wat het meteen een handig gereedschap maakt voor mensen die regelmatig in code duiken.

[download_file]

Als je de transparantie beu bent, kan je die trouwens makkelijk uitschakelen in het menu ‘View’. Om het doorzichtige effect van Glass Notepad ten volle te kunnen gebruiken, moet je uiteraard ook wel de Aero Glass-functie van Windows geactiveerd hebben.

Windows Vista / 7

External links

Glass Notepad