Intro
Wij lopen zelf al lang rond met het idee om onze boeken-, cd- en dvd-collectie in een database te stoppen, zodat we opnieuw het bos door de bomen zien. Op dit moment zitten er namelijk steeds meer dubbele exemplaren in onze verzamelingen en vinden we andere niet meer terug omdat we ze uitgeleend hebben. Alleen weten we niet meer wanneer en aan wie.
Voor onze filmcollectie hebben we intussen een oplossing gevonden met het gratis programma Griffith. Daarmee behouden we niet alleen het overzicht over welke dvd’s we nu precies hebben, maar kunnen we ook zorgvuldig in de gaten houden welke film we wanneer aan wie hebben uitgeleend. Bovendien haalt Griffith automatisch alle informatie over de films van het internet.
In deze workshop helpen we je om jouw videotheek in een database te gieten.
STAP 1: Griffith installeren
Je vindt Griffith op www.griffith.cc. Naast heel wat informatie over het programma, vind je er uiteraard ook het installatiebestand (bij het schrijven van deze workshop heeft Griffith versienummer 0.9.10). Zodra je het installatiebestand hebt binnengehaald, schud je de installatiewizard wakker door te dubbelklikken op het gedownloade bestand.
Er zitten geen addertjes onder het gras, dus je kan de standaardopties laten staan. Laat op het einde van de installatie het vinkje bij START GRIFFITH staan en druk op VOLTOOIEN.
STAP 2: Dvd’s toevoegen
Zonder films oogt Griffith nogal leeg, dus voegen we meteen onze eerste dvd toe. Druk in de knoppenbalk bovenaan op het blauwe plusteken om het toevoegvenster tevoorschijn te halen. Je ziet een heleboel tabbladen, waaronder TECHNISCHE INFORMATIE, PLOT en ACTEURS. Gelukkig hoef je al die informatie niet zelf in te geven.
In het tabbad FILM INFORMATIE geef je eerst de titel van de film in. Vervolgens kan je in de rechterkolom kiezen bij welke bron Griffith op zoek moet naar details. Standaard staat IMDB aangeduid, de heersende filmdatabase van het internet. Dat is een goede keuze, dus je kan meteen op de knop DOWNLOAD VAN INTERNET klikken.
Griffith gaat nu op zoek naar alle films die passen bij de door jou opgegeven titel. Is de zoektocht voltooid, dan krijg je een lijstje gepresenteerd, waar jij het juiste exemplaar in moet aanduiden. Meestal is dat de eerste (zie afbeelding). Met een druk op OK haalt Griffith alle gegevens van de film in kwestie binnen. Je kan de invulvelden nu nog aanpassen als je wil. Ben je tevreden, dan druk je op FILM TOEVOEGEN. De film komt terecht in je bibliotheek en je kan meteen de volgende invoeren. Wil je het toevoegvenster sluiten, dan druk je op FILM TOEVOEGEN EN SLUITEN.
Markeer de films die je al gezien hebt door er met de rechtermuisknop op te klikken en GEZIEN aan te duiden.
STAP 3: Films uitlenen
Griffith is ook erg handig om bij te houden welke film je aan wie hebt uitgeleend. Daarvoor moet je eerst een nieuwe persoon aanmaken, door in het menu UITLENEN op PERSONEN te klikken. Druk op het blauwe plusje en geef vervolgens de naam en eventueel het e-mailadres en het telefoonnummer van de persoon in kwestie in. Met een druk op TOEVOEGEN komt hij of zij terecht in je database. Ben je klaar met toevoegen, dan druk je op SLUITEN.
Heb je een film uitgeleend, dan kan je hem markeren door in het menu UITLENEN op UITLENEN te klikken en aan te duiden wie de dvd nu in zijn bezit heeft. Dat kan ook in de rechterkolom, op het tabblad UITGELEENDE FILMS (zie afbeelding). Daar kan je zien wanneer je de dvd in kwestie hebt uitgeleend en aan wie.
Wil je zien welke films op dit moment allemaal uitgeleend zijn, dan klik je in het menu op BEELD en kies je voor UITGELEENDE FILMS.
STAP 4: Films terugkrijgen
Blijft een dvd iets te lang weg naar je zin, dan kan je met Griffith een herinnering sturen naar degene die hem in zijn bezit heeft. Daarvoor moet je wel eerst de e-mailinstellingen configureren. Druk in het menu EXTRA op VOORKEUREN en open vervolgens het tabblad UITGELEENDE FILMS. Vul hier alle gegevens van je e-mailaccount in en bevestig met OPSLAAN.
Wil je nu iemand een herinnering sturen, dan selecteer je eerst de film en ga je in de rechterkolom naar het tabblad UITGELEENDE FILMS. Daar druk je op de knop E-MAILHERINNERING. Een andere optie is om met je rechtermuisknop op de film te klikken en bij UITLEEN BEHEER voor E-MAIL HERINNERING te kiezen. Je contactpersoon krijgt dan een vriendelijk (Engelstalig) mailtje aan met het verzoek je film terug te brengen (zie afbeelding).
Als de dvd terug in je bezit is, vergeet dan niet om op TERUGBRENGEN te klikken om de status van de film te veranderen. In de rechterkolom kan je trouwens de volledige uitleengeschiedenis van de film in kwestie bekijken.
STAP 5: Database exporteren
Een al te vaak onderschatte functie van databaseprogramma’s is de mogelijkheid om je collectie te exporteren. Griffith biedt een heleboel mogelijkheden. Als je in het menu bovenaan op BESTAND klikt en vervolgens op EXPORTEER, krijg je de keuze uit csv, html, pdf, xml en zelfs iPod.
Die laatste optie is vooral handig om je collectie binnen handbereik te hebben als je nieuwe films gaat kopen. Zo kan je meteen nagaan of je een bepaalde film al dan niet in je bezit hebt. Wil je op het internet met je uitgebreide videotheek pronken, dan kan je de geëxporteerde html-pagina’s in je site opnemen. Griffith zorgt telkens voor een passende lay-out.
Op de verschillende tabbladen in het dialoogvenster kan je zelf kiezen welke gegevens er precies geëxporteerd moeten worden en de lay-out aanpassen (zie afbeelding).
STAP 6: Een ongeziene film zoeken
Heb je zin in een avondje voor de buis, maar weet je niet naar welke film je moet kijken? Klik dan in de menubalk bovenaan op BEELD en kies ONGEZIENE FILMS om alle schijfjes weer te geven die je nog niet hebt bekeken. Ben je een twijfelaar, dan kan je Griffith ook in jouw plaats laten kiezen door in het menu EXTRA op TOON EEN ONGEZIENE FILM te drukken.
Het programma toont dan automatisch alleen de films die je nog niet bekeken hebt en selecteert een willekeurig exemplaar uit de lijst (zie afbeelding).
Zegt de film je niets, dan bekijk je best eerst de trailer. Als je in de werkbalk bovenaan op het tweede icoontje met de groene pijl en de gele bol klikt, opent Griffith automatisch de trailerpagina van IMDB.
STAP 7: Je collectie doorzoeken
Net boven de lijst met al je dvd’s staat de zoekbalk. Typ je een zoekterm in het FILTER-veld, dan gaat Griffith meteen op zoek. Wil je per se een film zien met George Clooney, dan verander je in de zoekbalk ORIGINELE TITEL in ACTEURS en typ je George Clooney in het FILTER-veld (zie afbeelding).
Wil je zien welke van je films jouw vermaledijde schoonbroer in zijn bezit heeft? Dan duid je zijn naam aan in het veld LOANED TO.
Je kan ook zelf een filmposter toewijzen aan een film door in de werkbalk op het icoon van de geopende map (derde van rechts) te klikken.