Onlangs heb ik de opkuistool CCleaner gedownloaded, maar nu zit ik in Firefox met de Yahoo! toolbar opgescheept. Hoe geraak ik definitief van deze taakbalk af?

Jo Lauryssen

Het klopt dat behoorlijk wat freeware standaard een of meer extraatjes mee durft installeren. Bij CCleaner is dat inderdaad de Yahoo! Toolbar.

Nu kan je dat wel voorkomen als je tijdens de installatie van CCleaner het vinkje verwijdert bij VOEG CCLEANER YAHOO! TOOLBAR toe. Maar aan deze goede raad heb jij natuurlijk op dit moment weinig.

Wat je wel kan doen, is Firefox openen, en in het menu EXTRA de optie ADD-ONS selecteren. Bij EXTENSIES zal je de toolbar zien staan. Selecteer die en kies DEÏNSTALLEREN.

Herstart Firefox na je bevestiging: de toolbar is verdwenen!

Internet Explorer
Andere lezers zijn wellicht geïnteresseerd hoe je deze toolbar wegkrijgt in Internet Explorer 8. Hier klik je achtereenvolgens op EXTRA en INVOEGTOEPASSINGEN BEHEREN.

Bij WERKBALKEN EN EXTENSIES selecteer je de Yahoo! Toolbar en klik je op UITSCHAKELEN. Druk op SLUITEN en herstart de browser.

Merk op dat deze add-on nu wel is uitgeschakeld, maar niet echt van schijf is verwijderd! Ga daarvoor naar het CONFIGURATIESCHERM van Windows en kies SOFTWARE.

Selecteer hier YAHOO! TOOLBAR (en eventueel ook YAHOO! INSTALL MANAGER) en druk telkens op VERWIJDEREN, waarna je met JA bevestigt. Mogelijk moet je de pc nu herstarten.