Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Dyslexie is een aandoening die het moeilijk maakt om geschreven taal te lezen. Nu is er een gratis lettertype dat het voor dyslectici makkelijker zou moeten maken om teksten te ontcijferen en te begrijpen.

Christiaan Boer, een Nederlandse grafisch ontwerper die zelf aan dyslexie lijdt, onderzocht wat het nu precies zo moeilijk maakt voor mensen met dyslexie om woorden en teksten te lezen. Om het probleem tegemoet te komen, ontwierp hij een lettertype waardoor het minder energie zou kosten om teksten te begrijpen.

Mensen die met dyslexie kampen, hebben last van een aantal specifieke problemen: ze wisselen sommige letters om, spiegelen letters of draaien ze zelfs om. Het lettertype ‘Dyslexie’ lost deze moeilijkheden op door middel van een aantal ingrepen.

Letters krijgen een lager zwaartepunt, sommige karakters staan een beetje schuin en bepaalde letters krijgen een grotere opening. Zo wordt elk karakter nog unieker, en is de kans op verwarring kleiner. Hoofdletters en leestekens worden wat groter en vetter weergegeven, zodat het begin en het einde van elke zin extra in de verf wordt gezet.

Het lettertype ‘Dyslexie’ is gratis beschikbaar voor particulier gebruik – in alle ander gevallen moet je contact opnemen met de ontwerper.Meer informatie en details over ‘Dyslexie’ vind je op studiostudio, onder het kopje ‘project dyslexia’.

 

Update 23-6-2009:
Het lettertype is inmiddels niet meer gratis voor particulieren, maar kost op de site van de ontwikkelaar tien euro.

External links

studiostudio