Opera is al een hele tijd het kleine broertje van bekendere browsers Firefox en Internet Explorer, al hoeft hij er qua functionaliteit zeker niet voor onder te doen. Ook de bètaversie van Opera 10 laat zien dat de kracht bij deze browser vooral ligt op het vlak van aanpasmogelijkheden en snelheid.

Als eerste springt het nieuwe design in het oog. Opera ziet er plots flitsend uit en lijkt meer te beantwoorden aan de designvereisten van een moderne browser. Bovendien kan je het uiterlijk eenvoudig naar je hand zetten.

De zoekbalk kan je bijvoorbeeld zo lang maken als je wil en als je de balk onder de tabbladen naar beneden trekt, zal je miniatuurafbeeldingen zien verschijnen van de verschillende sites.

Ook lichtjes aangepast is de ‘Speed Dial’, een rooster met je favoriete sites dat je te zien krijgt als je een nieuw tabblad opent. Waar die in vorige versies maximum negen sites kon tonen, is het nu mogelijk om tot 25 sites te laten zien.

Turboknop
Hoewel Opera altijd een redelijk snelle browser is geweest, leek hij in de laatste versies soms wat moeite te hebben om veeleisende sites als Facebook snel te laden. Opera 10 maakt daar korte metten mee. Voor een deel komt dat door de verbeterde Presto 2.2-engine, die tot veertig procent sneller zou zijn, maar ook de nieuwe functie Opera Turbo zit er voor iets tussen.

Die zorgt er namelijk voor dat je zelfs met een trage internetverbinding snel kan surfen. Daarvoor comprimeert hij de bandbreedte. Als we deze versie vergelijken met de vorige (9.6), merken we inderdaad een significant snelheidsverschil.

Automatische updates
Ook op het vlak van veiligheid zijn er verbeteringen. Zo kan je instellen dat Opera 10 zichzelf automatisch updatet, zodat veiligheidslekken automatisch gedicht worden. Voor de rest kan je mailtjes in de geïntegreerde mailclient nu ook opmaken via html en is er ook een spellingchecker aanwezig.

Dat Opera niet de bekendheid geniet die Firefox en Internet Explorer wel hebben, is in onze ogen niet helemaal rechtvaardig. Deze functionele browser bevat namelijk heel wat opties die van surfen een waar plezier maken.

Hou er wel rekening mee dat dit een bètaversie is en dat er hier en daar dus nog een fout kan opduiken. Eventuele bugs kan je hier melden.

External links

Opera 10