Intro

Tegenwoordig bestaat er voor alles een sociaal netwerk: Last.fm voor muziekfreaks, Flickr voor fotografen of LibraryThing voor boekenliefhebbers. Met Wakoopa is er nu ook een netwerk voor mensen die van software en het internet houden.

Wakoopa kent zowat alle software en webapplicaties die er bestaan. Maak een account aan en installeer daarna een klein programmaatje dat bijhoudt welke software jij zoal gebruikt. Op basis daarvan krijg je dan de nodige aanbevelingen voor software die je misschien nog niet kende.

Je krijgt ook handige overzichtjes van hoeveel je bepaalde software gebruikt – dat kan behoorlijk confronterend zijn, en meteen ook een nuttig gereedschap om je productiviteit te verhogen. En als je je vrienden toevoegt aan je contactenlijst, kan je ineens ook zien waar zij zoal mee bezig zijn. Je hoort het: Wakoopa is echt een sociaal netwerk op maat van de Clickx-lezer.

 

STAP 1: Account aanmaken

Zoals bij de meeste web 2.0-diensten moet je ook bij Wakoopa jezelf eerst registreren en een account aanmaken. Surf naar www.wakoopa.com en klik op WANT MORE? SIGN UP! In een volgend scherm moet je enkele gegevens invullen, zoals een gebruikersnaam – er wordt meteen nagegaan of die nog beschikbaar is – een wachtwoord en een geldig e-mailadres.

 

STAP 2: Tracker installeren

Om te kunnen achterhalen welke software je gebruikt en hoe lang je dat doet, moet Wakoopa een klein stukje software (een zogeheten tracker) op je computer installeren. Klik op GET THE TRACKER, haal het bestand van 320 KB binnen en installeer het.

Je moet maar één keer op INSTALL klikken om ervoor te zorgen dat de tracker op je computer geactiveerd wordt. In je systeemvak onderaan verschijnt het Wakoopa-logo. Dubbelklik erop om naar je profielpagina te gaan.

 

STAP 3: Profiel aanvullen

Je profielpagina op Wakoopa ziet er nog behoorlijk leeg uit. Je kan wat meer details over jezelf laten weten door op ADDING MORE INFORMATION te klikken of door bovenaan op YOU, SETTINGS te klikken.

Wat je wel of niet invult, kies je helemaal zelf, maar het is altijd leuk om een afbeelding aan je profiel toe te voegen – dat doe je via het tabblad GENERAL, bij ADD YOUR PICTURE.

STAP 4: De gewone gang van zaken

Vanaf nu moet je vooral de tracker zijn werk laten doen. Let dus niet te veel op het icoontje in je systeemvak en gebruik je computer zoals ervoor: werk met software en bezoek websites. Wakoopa houdt namelijk ook websites in de gaten, al moet je dat dan nog wel even aangeven. Klik op de Wakoopa-site naast het logo op het uitklapmenu waar WINDOWS staat, vink WEB aan en druk op SAVE (zie afbeelding).

Je hoeft geen schrik te hebben dat porno- en andere ‘stiekeme’ sites die je bezoekt ineens in Wakoopa opduiken, want alleen zogeheten ‘webapplicaties’ worden getracked. Sites die een dienst leveren dus, zoals Gmail, Facebook of Flickr.

Je kan de tracker tijdelijk uitschakelen door op het logo in het systeemvak te rechtermuizen en ‘Pause tracking’ te kiezen.

 

STAP 5: Bekijk je software- en internetgebruik

Nadat je Wakoopa een tijdje zijn ding hebt laten doen, loont het allicht de moeite om je profielpagina eens te openen en een en ander te weten te komen over je software- en internetgebruik. Dubbelklik op het Wakoopa-logo in het systeemvak of surf naar de site en log in met je gegevens.

Bovenaan krijg je een scrollbalk met de verschillende icoontjes van de applicaties die het vaakst aan bod komen. Daaronder krijg je 3 lijstjes voorgeschoteld met een top 10 van meest gebruikte programma’s en sites (per week, per maand, en nieuwkomers), en onderaan de pagina vind je min of meer dezelfde gegevens, maar dan voorgesteld in een taartdiagram (zie afbeelding).

Erg leuk allemaal, maar de echte kracht van Wakoopa kom je te weten in de volgende stap.

 

STAP 6: Klikken om te leren

Klik je op een softwaretitel, dan krijg je alle gegevens te zien die andere gebruikers van dat programma al ingegeven hebben. Zo zie je bijvoorbeeld meteen in welke categorie het thuishoort, wat de gelijkaardige alternatieven zijn, hoe het programma er uitziet (aan de hand van screenshots), besprekingen en opmerkingen van gebruikers, enzovoort.

Klikken we bijvoorbeeld op Microsoft Outlook, dan krijgen we te lezen dat het “The most popular email client on Windows” is. Je kan bovendien verder klikken op ‘email client’, waarna je een overzicht krijgt van de meest gebruikte e-mailprogramma’s en een lijstje met nieuwkomers in deze categorie (zie afbeelding).

 

STAP 7: Nieuwe software ontdekken

Er zijn nog andere manieren om nieuwe softwarepareltjes te ontdekken. Klik je bijvoorbeeld bovenaan de site op SOFTWARE, dan krijg je meteen een lijst voorgeschoteld van de meest gebruikte programma’s (op dit moment staat Mozilla Firefox op kop), maar je kan ook gaan zoeken in de verschillende categorieën (AUDIO & VIDEO, DESIGN, OFFICE, INTERNET, SECURITY, …), die elk nog een onderverdeling hebben.

Zo vind je binnen de kortste keren wat je zoekt, zonder dat je de naam van een programma hoeft te weten. Zoals gezegd krijg je met een simpele druk alle details van de tool in kwestie op je scherm getoverd, en in de meeste gevallen is er zelfs een DOWNLOAD-knop die je omleidt naar de productpagina op de website van de fabrikant.

 

STAP 8: Aanbevelingen

Als je aangemeld bent bij Wakoopa, moet je zeker ook eens naar www.wakoopa.com/recommendations surfen (of klik bovenaan op DASHBOARD en kies SOFTWARE RECOMMENDATIONS bij MORE). Daar krijg je namelijk een van de meest interessante features van dit sociale netwerk te zien: de aanbevelingen.

Op basis van jouw software- en internetgebruik maakt Wakoopa namelijk een lijstje van programma’s die je nog niet gebruikt hebt en die aansluiten bij jouw profiel (zie afbeelding). Hoe Wakoopa tot die aanbeveling komt? Naast de relevantiebalk (die aangeeft in welke mate de software écht iets voor jou is) staat een klein vraagteken.

Als je daar op klikt, kom je in een uitklapvenster te weten welke software en websites aan de basis lagen van deze tip. Deze lijst laat zich bovendien erg makkelijk sorteren per categorie, en je kan ook aangeven dat je geen webapplicaties in de aanbevelingen wil.

Iets minder uitgebreid, maar daarom niet minder leuk zijn de buren (YOUR NEIGHBORS). In dat lijstje worden andere Wakoopa-gebruikers die jouw interesses delen naar voren geschoven, en met een simpele klik voeg je ze toe aan je contactenlijst.

 

STAP 9: Vrienden toevoegen

Het mag dan wel leuk zijn om mensen aan je contactenlijst toe te voegen die dezelfde software als jij gebruiken, nog leuker is mensen toevoegen die je al kent. De makkelijkste manier om dat te doen, is door bovenaan in de navigatiebalk op het uitklapmenu bij YOU te klikken en FIND AND INVITE FRIENDS te kiezen (zie afbeelding).

Slim als Wakoopa is, kan hij webdiensten zoals Gmail, Flickr of Twitter uitpluizen op geregistreerde contactpersonen – je moet dan wel nog toelating geven aan bijvoorbeeld Gmail om Wakoopa even door je contactpersonen te laten neuzen.

Aangezien Wakoopa nog een relatief jonge dienst is, is de kans eerder klein dat je al een massa contactpersonen op het softwarenetwerk terugvindt. Waarom nodig je dus niet zelf een aantal mensen uit? Gewoon even namen en e-mailadressen invullen, en Wakoopa stuurt de uitnodiging.

Wil je enkele Clickx’ers toevoegen aan je contactlijst? Dat kan, want ondergetekende vind je terug op http://wakoopa.com/Andhi en onze hoofdredacteur houdt zich schuil op http://wakoopa.com/bartbettens.

 

STAP 10: Zelf bijdragen leveren

Het leven draait niet alleen om nemen, maar ook om geven. Voeg dus in Wakoopa ook zelf een en ander toe aan de profielpagina’s van je favoriete software. Blader naar de pagina van een programma, en je zal zien dat je screenshots kan uploaden (tenzij iemand anders je voor was) of een review kan schrijven over jouw ervaring met de tool in kwestie.

Je kan ook punten geven aan bepaalde aspecten met behulp van sterretjes (functionaliteit, uitzicht, prestaties, prijs/kwaliteit). Schrijf je recensies wel in het Engels, want dat is de voertaal op Wakoopa. En eerlijk is eerlijk: als je een stuk software echt complete bagger vindt, mag je dat ook laten weten.

STAP 11: Punten verdienen

Je start bij Wakoopa met de status van NEWBIE, en naarmate je meer punten verdient, stijgt ook je rang (naar ENTHUSIAST, DEVOTEE of zelfs EXPERT). Maar hoe kan je nu zo’n extra punten verdienen? Hieronder vind je een overzichtje van de belangrijkste Wakoopa-handelingen:

  • Gebruik een nieuw programma: 5 punten
  • Gebruik als eerste een nieuw programma: 10 punten
  • Voeg als eerste een beschrijving toe voor een programma: 10 punten
  • Upload een screenshot dat goedgekeurd wordt: 5 punten
  • Gebruik software voor x aantal uur: 100 punten voor 1.000 uur, 50 punten voor 500 uur, 25 punten voor 100 uur en 10 punten voor 10 uur.
  • Schrijf een recensie (in het Engels) over een stuk software dat je langer dan een uur hebt gebruikt: 5 punten