Intro

Je hebt een hele zwik vakantiefoto’s waarvan je ook anderen wil laten meegenieten. Alleen is het zo sullig om telkens te moeten noteren waar elke foto genomen werd. ‘Geotaggen’ is meer van deze tijd, en dankzij de online dienst Locr krijgt je bezoek de kiekjes meteen in Google Maps of Virtual Earth te zien.

STAP 1: Verkennen

Voor we ons registreren, gaan we alvast de mogelijkheden verkennen. Surf dus naar www.locr.com en klik in de knoppenbalk op KAART. Aan de linkerkant krijg je een kaartje van Google Maps te zien, waarop je kan in- en uitzoomen. De kaart verschuiven doe je door die met de muis te verslepen. Dubbelklik op een gele markering om de bijhorende foto te zien en beweeg de muis over de foto om die uit te vergroten. Dat werkt wel alleen als je bent aangemeld (zie volgende stap).

Rechts merk je een detailkaartje op, waar je kan kiezen tussen een weergave in M(icrosoft Virtual Earth), G(oogle Maps) of Y(ahoo! Maps). Onder dat kaartje krijg je eventueel nog andere foto’s te zien uit de omgeving. Je treft verder ook een link aan om je te abonneren op de bijhorende rss-feed. De foto verzenden via e-mail en een commentaar achterlaten kan ook, tenminste als je bent aangemeld.

In de knoppenbalk tref je nog FOTO’S aan, waarmee je een overzichtje krijgt van onder meer de nieuwste foto’s, de foto’s met hoogste waardering en de meest becommentarieerde plaatjes. Verder vind je hier nog de knoppen ALBUMS en GROEPEN, waarmee je snel foto’s van eenzelfde persoon (ALBUMS) of van eenzelfde thema (GROEPEN) kan oproepen. Ten slotte kan je je geluk beproeven door gericht een of meer trefwoorden in de zoekbalk in te tikken.

 

STAP 2: Foto’s offline taggen

Je interesse is gewekt? Klik dan bovenaan op AANMELDEN (naast FORUM!) en vul je de gevraagde gegevens in – desnoods wijzig je eerst de taal via LANGUAGE. Even later rolt er een bevestigingsberichtje in je mailbox. Zodra je op de bijhorende link klikt en je je aanmeldt, kan je aan de slag.

Eerst downloaden we echter een gratis tool waarmee we onze foto’s ook offline kunnen voorzien van geotags. Klik bovenaan op de link DOWNLOADS en haal Locr GPS Photo for Windows 1.2.4 binnen. Installeer het tooltje (dat ook .NET Framework 2.0 nodig heeft) en start het op.

Druk op de knop TOEVOEGEN en haal alle gewenste foto’s op: die verschijnen in de lijst bovenaan. Selecteer een foto en versleep het Google Maps-kaartje tot het oranje vizier op de juiste plaats staat. Bevestig vervolgens de locatie met HANDMATIG GEOTAGGEN en JA.

Ben je hiermee klaar, druk dan op FOTO’S UPLOADEN om ze richting Locr te sturen, waarbij je kan kiezen tussen PRIVÉ, FAMILIE, VRIENDEN en OPENBAAR (zie afbeelding). Bevestig met OK. De gratis versie van Locr beperkt je wel tot een upload van 100 MB per maand (een PRO-account gaat tot 2 GB per maand en kost 20 euro per jaar).

 

STAP 3: Foto’s online taggen

Het heeft natuurlijk weinig zin om foto’s handmatig te geotaggen als ze al van de nodige tags zijn voorzien door een gps-datalogger of een fototoestel met ingebouwde gps. Maar die kan je natuurlijk ook gewoon uploaden met Locr GPS Photo. Wat echter als je kiekjes uploadt die nog niet gegeotagd zijn? Meld je dan aan bij Locr en open je profielpagina (via de knop met je aanmeldnaam) – wijzigingen aan je profiel kan je altijd nog doorvoeren via de link MIJN INSTELLINGEN.
 

Selecteer hier MIJN FOTO’S. De bewuste exemplaren vind je nu bij PHOTOS WITHOUT GEOGRAPHICAL INFORMATION. Klik op deze foto en verplaats alweer het kaartje, tot de juiste locatie onder het oranje vizier komt (zie afbeelding). Vervolgens klik je op SET OBJECT PLACE (linksonder het kaartje).

Naast de plaats van het onderwerp op de foto, kan je ook de locatie van de fotograaf zelf aangeven met ‘Set photographers place’.

 

STAP 4: Foto’s delen

Locr zou geen Web 2.0-service zijn als je al dit fraais niet met anderen kon delen. Foto’s met het kenmerk OPENBAAR kunnen door elke bezoeker bekeken worden. Heb je echter foto’s voorbehouden voor vrienden of familie, dan moet je die personen eerst toevoegen.

Open dus je profielpagina, klik op MIJN VRIENDEN en open de rubriek LEDEN TOEVOEGEN. Hebben de beoogde personen zich al bekeerd tot het Locr-kamp, dan stip je VIA GEBRUIKERSNAAM aan, kies je bij MARKEREN ALS MIJN VRIENDEN of MIJN FAMILIE en vul je de gezochte gebruikersnaam in.

Zodra Locr je de juiste naam toont, klik je erop en bevestig je met OK. De gelukkige krijgt hiervan een melding op zijn of haar profielpagina, en zodra die op CONFIRM klikt, is de familie- of vriendschapsband bezegeld. Klikt die persoon dan op jouw naam, dan krijgt hij of zij zowel een overzicht van jouw publieke foto’s als van de foto’s die je voor vrienden en familieleden had voorbehouden.

Om personen toe te voegen die nog geen Locr-lid zijn, stip je de optie VIA E-MAIL aan, tik je het e-mailadres en een gepast bericht in en druk je op OK (zie afbeelding). Die persoon ontvangt even later een bericht. Klik hij in dat bericht op de link CLICK HERE, dan krijgt hij de mogelijkheid om zich met een speciale invitatiecode bij Locr aan te melden. Na een geslaagde aanmelding wordt hij of zij dan automatisch jouw vriend of familielid op Locr.

 

STAP 5: Albums aanmaken

Als je veel foto’s uploadt, wordt het al snel een onoverzichtelijk kluwen. Gelukkig laat Locr je toe om je kiekjes in albums te groeperen, al ben je bij de gratis versie beperkt tot 5 albums per maand (een PRO-account stelt hier geen limieten).

Een album creëren doe je als volgt. Ga naar je profielpagina en selecteer hier MIJN ALBUMS. Rechtsboven klik je op het plusje, waarna je een geschikte naam en beschrijving aan je album geeft. Bevestig met CREATE ALBUM. Je krijgt een overzicht van je geüploade foto’s te zien. De foto’s die je in je album wil stoppen, versleep je naar boven (PHOTOS ALREADY USED) (zie afbeelding). Via de icoontjes onderaan (bij ACTUELE FILTER) kan je de selectie filteren op hun status (OPENBAAR, VRIENDEN, FAMILIE of PRIVAAT). Klik je hier op SELECT ALL, dan kan je alle foto’s in één klap verslepen naar het album.

Wil je nadien je eigen albums of die van je vrienden en familie bekijken, druk op dan bovenaan op de knop ALBUMS en klik vervolgens op het oranje pijltje naast ALL ALBUMS: hier hoef je dan maar het gewenste album te selecteren.

 

STAP 6: Commentaar geven en taggen

Geheel in de geest van Web 2.0 laat Locr je ook toe je eigen commentaar bij foto’s achter te laten. Moeilijk is het alvast niet: open een foto en tik onderaan bij OPMERKING je commentaar in het veld, waarna je bevestigt met MAKEN. Je kan trouwens op elk moment een overzicht opvragen van je eigen commentaar en het commentaar dat anderen bij jouw foto’s hebben geplaatst. Je hoeft maar je profielpagina te openen en op MIJN OPMERKINGEN te klikken.

Eigen foto’s taggen gebeurt ongeveer op dezelfde manier. Klik op MIJN FOTO’S in je profielpagina en selecteer een welbepaalde foto. Helemaal onderaan tref je nu het veld TREFWOORDEN aan, waar je eigen tags kan invoeren, telkens gescheiden door een komma. Of je kiest een of meer tags uit het kadertje met suggesties. Bevestig met ACCEPTEREN.

 

STAP 7: Groepen creëren

Je bent een fotofanaat en vooral foto’s rond bepaalde thema’s weten je te bekoren? Waarom zou je dan geen bescheiden ‘photocommunity’ beginnen? Groepen zijn daarvoor het ideale opstapje in Locr! Open alweer je profielpagina en selecteer MY GROUPS. Klik op CREATE A NEW GROUP en bepaal het gewenste type: privé, openbaar en openbaar met uitnodiging/goedkeuring.

Nemen we deze laatste als voorbeeld. Stip PUBLIC GROUP WITH INVITATION aan en geef een geschikte naam en beschrijving op voor de groep. Bevestig met CREATE GROUP. Je belandt nu in een venster waar je nog allerlei groepsinstellingen kan aanpassen – zo kan je hier een welkomstberichtje kwijt en kan je aangeven welke rechten moderators, leden en gasten krijgen toebedeeld. Via het plusje is het ook mogelijk om meteen foto’s aan de groep toe te voegen.

Heb je aangegeven dat ‘guests’ het recht tot JOIN THIS GROUP krijgen, dan hoeft een gebruiker maar jouw groep te openen en zich met JOIN tot lid te bombarderen. Uiteraard kan je elk lid altijd weer uit de groep kegelen: open de groep en druk op het minteken naast de gewraakte lid (bij MEMBERS).

 

STAP 8: Foto’s op je eigen site

En waarom geen lokkertje op je eigen blog of website plaatsen? Plaats bijvoorbeeld een reeks recente foto’s op je blog, waarop je bezoekers dan kunnen klikken om je fotocollectie op Locr te bewonderen. Dankzij de ‘Fotobadge’ is dat een fluitje van een cent… Surf naar www.locr.com/api-tools en klik op FOTOBADGE.

Bij WELKE FOTO’S WILT U WEERGEVEN selecteer je bijvoorbeeld RECENTE GEBRUIKERSFOTO’S, waarna je de gewenste gebruikersnaam invoert. Wellicht kies je hier je eigen gebruikersnaam, zodat je extra opties aan je vingertippen krijgt. Je kan dan namelijk het aantal foto’s dat je wil weergeven aanduiden, evenals het fotoformaat en de achtergrondkleur. Druk op VOORBEELD om het resultaat te bewonderen (zie afbeelding). Ziet dat er keurig uit, selecteer dan de complete html-code in het onderste veld en plak die ergens tussen de <body>-tags van je eigen webpagina.

Zo, en nu maar wachten op die bezoekers… Veel fotopret!