Ik wil in Word een dynamische voettekst creëren, zodat bijvoorbeeld de hoofdtitel op die pagina automatisch wordt overgenomen als voettekst. Wijzig ik daarna de titel, dan past ook de voettekst zich aan. Welke stappen moet ik hiervoor zetten?

Johan Carrijn

We gaan er even van uit dat je met Word 2003 werkt. Begin bij wijze van experiment een nieuw document en tik een willekeurige paginatitel in. Selecteer die en pas er een of ander opmaakprofiel op toe.

Dat kan bijvoorbeeld KOP 1 zijn in het uitklapmenu van Word, of – beter nog – een zelf gecreëerd opmaakprofiel, speciaal voor je hoofdtitels. Dat laatste doe je via het menu OPMAAK, OPMAAKPROFIELEN EN OPMAAK.

In dit taakvenster druk je vervolgens op de knop NIEUW OPMAAKPROFIEL. Voer ook wat andere tekst in die géén gebruik maakt van het speciaal opmaakprofiel. Nu maak je een kop- of voettekst aan: ga naar het menu BEELD en kies KOPTEKST EN VOETTEKST.

Klik met de muispijl in een van beide en kies vervolgens INVOEGEN, VELD. Selecteer bij VELDNAMEN de optie STYLEREF en klik bij OPMAAKPROFIELNAAM het profiel van je hoofdtitel aan.

Eventueel dien je ook nog een vinkje te plaatsen bij ZOEKEN VAN ONDER NAAR BOVEN. Bevestig met OK. Je merkt dat de kop- of voettekst automatisch je titel heeft overgenomen. Wijzig je de titel, dan verandert ook de bijhorende kop- of voettekst.

Wil je de kop- of voettekst aanpassen, dubbelklik er dan op en klik er vervolgens op met de rechtermuisknop. Kies VELD BEWERKEN uit het snelmenu.

In Word 2007 pak je het op een soortgelijke manier aan. Om hier een veld in je document te krijgen, kies je INVOEGEN, waarna je in de rubriek TEKST de optie SNELONDERDELEN opent: een van de items is VELD…