Irfanview staat bij ons boven aan de lijst van handige programma’s om zonder veel moeite beelden mee te bekijken, te beheren en zelfs te bewerken.   Het is bovendien gratis én reclamevrij.

Het programmaatje kon altijd veel meer dan alleen maar foto’s op het scherm tonen. Talloze opties geven je de mogelijkheid om de grootte aan te passen, beelden te roteren, de kleurenopmaak te veranderen en effecten toe te voegen.

Je kan ook een diashow of een presentatie maken en afspelen, en grote aantallen afbeeldingen dezelfde eigenschappen meegeven; de zogenaamde batch-bewerking. Als je een Twain32-compatibele scanner hebt, dan kun je in Irfanview rechtstreeks beelden inscannen – eveneens in batch.  

Goede ondersteuning
Irfanview blinkt uit door een goede ondersteuning van veel verschillende beeldformaten, waaronder minder voor de hand liggende formaten als Mrsid en Nokia Logomanager. Het programma kan daarnaast verscheidene geluids- en multimediaformaten aan, én de RAW-modi van verschillende digitale camera’s. Het programma ondersteunt tevens het FLV-formaat.

Bewaren
In versie 4.23 zijn enkele kleine bugs gerepareerd en veel opties toegevoegd, zoals de mogelijkheid om wijzigingen in een afbeelding te bewaren wanneer je het programma wegklikt (aan te vinken via Options – Properties – Misc. 1) Tevens zijn sneltoetsfuncties toegevoegd en menuwijzigingen doorgevoerd. Een complete lijst met aanpassingen vind je op de site van Irfanview.

Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/ista

[download_file]

External links

Irfanview