Webapplicaties worden steeds populairder. Met webdiensten zoals Gmail kan je overal ter wereld, op eender welk moment je mail nakijken. Toch zijn er aan online applicaties enkele nadelen verbonden. Die nadelen probeert Prism uit de wereld te helpen.

Zo kan het bijvoorbeeld lastig zijn om je applicatie terug te vinden in een browser vol tabbladen. Om nog maar te zwijgen over een browser die plots vastloopt bij het laden van een website, waardoor je ook een mail kwijtbent die je aan het opstellen was in een ander tabblad…

Dankzij Prism, een programma van Mozilla (de makers van Firefox), behoren deze problemen tot het verleden. Het programma installeert webapplicaties als gewone programma’s. Natuurlijk blijven het webdiensten, maar je kan er snelkoppelingen naar maken, ze openen in aparte programmavensters en gedragen zich verder net als alle andere gewone programma’s. Google Chrome heeft een gelijkaardige functie, maar Prism neemt het hele concept een stapje verder.

[download_file]

Prism was al enige tijd beschikbaar, maar is nu in een stabiele betaversie gratis verkrijgbaar. Het programmaatje doet perfect wat het adverteert: ervoor zorgen dat webservices zich als gewone programma’s gedragen. Voer je het programma voor de eerste keer uit, dan krijg je een optiescherm waarin je een url moet ingeven. Ook kan je enkele opties ingeven, zoals of het programma navigatietoetsen moet weergeven of niet, en of een statusbalk noodzakelijk is.

Daarna maakt het programma naar je voorkeur snelkoppelingen op je bureaublad, in je Start-menu of in het menu Snel Starten op je taakbalk. Ook een icoontje in je systeemvak plaatsen is mogelijk. Vanaf dan kan je de website gewoon openen zoals een gewoon stuk software. Het enige waarmee Prism-programma’s hun webverleden nog verraden, is het ontbreken van menutoetsen bovenaan het programmavenster. Maar dat is dan ook echt het enige minpuntje van Prism.

De download hieronder is de alleenstaande Prism-applicatie, maar deze Mozilla-tool is ook beschikbaar als extensie voor Firefox.

Windows: XP, Vista 

External links

Prism