Telkens ik mij aanmeld bij Windows, blijkt de Shift Lock–functie automatisch geactiveerd. Dat is vooral vervelend als ik moet inloggen en vergeten ben dat die functie actief is. Hoe kan ik dit standaard uitschakelen bij het opstarten van mijn pc?

Kasimierz Kucharski

Een vervelende situatie, waar met een registeringreep gelukkig wel een mouw aan te passen valt. Tik dus regedit in bij UITVOEREN (XP) of ZOEKOPDRACHT STARTEN (Vista) en open de volgende sleutel: HKEY_CURRENT_USERCONTROL PANELKEYBOARD.

Dubbelklik in het rechterpaneel op INITIALKEYBOARDINDICATORS – als deze sleutel nog niet bestaat, creëer hem dan zelf: klik met de rechtermuisknop op een lege plaats en kies NIEUW, TEKENREEKSWAARDE. Dubbelklik vervolgens op deze waarde en vul hier 0 in.

Hiermee zet je zowel de Shift Lock (Caps Lock) als de Scroll Lock en de Num Lock op non-actief. De andere mogelijke waarden zijn 1: Caps Lock aan – 2: Num Lock aan – 3: Caps Lock en Num Lock aan – 4: Scroll Lock aan – 5: Caps Lock en Scroll Lock aan – 6: Num Lock en Scroll Lock aan – 7: alle drie aan.

Werkt het niet en heb je Microsoft IntelliPoint geïnstalleerd, open dan HKEY_CURRENT_USERCONTROL PANELMICROSOFT INPUT DEVICESKEYBOARD of creëer eerst deze sleutel. Maak hier de tekenreekswaarde NUMLOCK aan en geef die de inhoud OFF (of ON) mee.

Je doet er wel verstandig aan eerst een kopie van het register te nemen – of minstens van de betrokken sleutels – vooraleer je aan de slag gaat.