Intro

Met Animoto kan je met een paar eenvoudige klikken van je foto’s een dynamische video in MTV-stijl maken. Niet verwonderlijk, als je weet dat de mensen achter Animoto de afgelopen jaren hun sporen verdiend hebben als videoproducers voor grote tv-zenders als MTV, CBS en Comedy Central.

Het concept is heel eenvoudig: je kiest een aantal foto’s, duidt een muziekje aan dat er bij past, en Animoto doet de rest, door er heel wat speciale effecten en overgangen op los te laten – elke video die uit de Animoto-machine rolt, is uniek. Elke fotoreeks krijgt na een behandeling met Animoto de visuele energie van een muziekvideo en de emotionele impact van een filmtrailer. Op de site van Animoto vind je alvast enkele voorbeeldvideo’s.

EXCLUSIEF: voor Clickx-lezers is er een speciale promocode, waardoor je na je registratie bij Animoto meteen een ‘credit’ krijgt ter waarde van 3 dollar. In de volgende stap vertellen we je wat je daarvoor moet doen.

STAP 1: Account aanmaken

Open je browser en surf naar www.animoto.com. Zoals bij de meeste webdiensten moet je ook bij Animoto eerst een account aanmaken vooraleer je ermee aan de slag kan. Klik rechts bovenaan op SIGN UP en vul vervolgens je gegevens (e-mailadres, naam, geboortedatum, …) in.

Onderaan het formulier moet je nog even op PROMO/REFERRAL CODE klikken en in het venstertje dat uitklapt de code CLICKX09 tikken (zie afbeelding). Deze promocode is speciaal voor Clickx-lezers en zorgt ervoor dat je meteen een ‘credit’ krijgt om een video te maken die zolang duurt als je zelf wil. Ook zonder deze code kan je videofilmpjes maken, maar die zijn dan wel beperkt tot 30 seconden.

Let wel: deze speciale promotiecode is maar geldig tot 30 juni 2009.
 

 

STAP 2: Afbeeldingen selecteren

Nu dat achter de rug is, kan je aan je video beginnen. Klik links bovenaan op CREATE VIDEO. Je moet eerst nog even aangeven welk soort video je wil maken: een ANIMOTO SHORT van 30 seconden (12 à 15 beelden) of een FULL LENGTH VIDEO. Als je geregistreerd hebt met onze speciale code, kan je een full-lenght video maken, maar wij kiezen voor ANIMOTO SHORT, om eerst wat te experimenteren.

In een volgend scherm kies je welke beelden je gaat gebruiken. Je kan ze uploaden van je harde schijf, maar als je ze al eerder online hebt gezet op sites zoals Flickr, Facebook of Picasa, kan je ze ook van daar recupereren door op het logo in kwestie te drukken – je moet dan wel nog toestemming geven om de accounts onderling te laten samenwerken (zie afbeelding).

Een andere optie is om professionele stockbeelden uit de collectie van Animoto te gebruiken. Of een mengeling van verschillende bronnen natuurlijk.

 

STAP 3: Beelden klaarzetten

Of je nu beelden van je harde schijf of van je Flickr-account haalt, het resultaat is hetzelfde: je krijgt een mozaïek met je geselecteerde beelden voorgeschoteld. En die beelden moet je vervolgens klaarstomen voor je filmpje.

Dat doe je door de volgorde aan te passen (grijp een foto met de muis vast en versleep hem gewoon naar de plaats die jij wil), door bepaalde foto’s te accentueren (met de knop SPOTLIGHT onderaan), door er tekst aan toe te voegen (ADD TEXT) of ze gewoon te wissen (DELETE).

Als er te veel foto’s in je filmpje zitten, zal Animoto je dat trouwens laten weten, en door op een fotootje te dubbelklikken, krijg je een iets grotere versie te zien. Klik als je klaar bent op CONTINUE om verder te gaan (zie afbeelding). Mocht je achteraf niet tevreden zijn met de volgorde, of bepaalde foto’s toch nog uit je filmpje willen halen, dan kan dat perfect. Oefening baart kunst.

 

STAP 4: Muziek kiezen

De volgende stap is een muziekje uitkiezen. Je kan in de collectie van Animoto bladeren (SELECT FROM OUR COLLECTION), of zelf een deuntje in mp3-formaat uploaden (UPLOAD FROM YOUR COMPUTER).

Als je de collectie van Animoto gebruikt, kan je een genre kiezen, waarna de site je enkele suggesties voorschotelt (zie afbeelding). Het zijn niet de meest bekende artiesten, maar het is misschien net wat je zoekt voor jouw filmpje. Je kan tracks voorbeluisteren door op PLAY te drukken; een track aanduiden doe je met een druk op SELECT. Wil je maar een stukje van een bepaalde song gebruiken, en komt dat stukje pas na 2 minuten? In een volgend venster kan je het startpunt van je muziek bepalen.

Klik op SAVE & CONTINUE om verder te gaan.

 

STAP 5: Productie starten

Zo, het moeilijkste werk is achter de rug. Het eigenlijke maken van het filmpje wordt opgevangen door de software die de videoproducers van Animoto gemaakt hebben. Rest je enkel nog aan te duiden of de beeldenovergang aan gewone snelheid, sneller (2X SPEED) of trager (1/2 SPEED) moet gaan, en een cover voor je filmpje te kiezen.

In een volgend scherm nog even wat details ingeven voor de eindgeneriek, en met een druk op CREATE VIDEO kan de productie beginnen (zie afbeelding). Ga gerust een kop koffie drinken, want dit kan wel eventjes duren. Reken op een kwartier rendertijd per minuut video, dus onze 30-secondenclip zal een minuut of 8 in beslag nemen, afhankelijk van hoeveel bezoekers Animoto op dat moment heeft.

 

STAP 6: Klaar! En nu?

Als de video klaar is, wordt hij meteen ingeladen en laat Animoto je dit via een mailtje weten. Speel je video een paar keer af (zie afbeelding), en als je tevreden bent met het resultaat, kan je een van de knoppen onder de video gebruiken om iedereen op de hoogte te brengen.

De makkelijkste manier is om familie en vrienden gewoon een mailtje te sturen – Animoto laat je zelfs toe om contactgegevens van bepaalde webmaildiensten te importeren om dat proces te vergemakkelijken. Met de knop daarnaast (de prikker) kan je de video posten naar een aantal profielsites waarop je actief bent, zoals Facebook, MySpace of Live Spaces.

Verder kan je het videobestand ook downloaden (in mp4-formaat), doorsturen naar YouTube of de dvd-versie van je videoclip bestellen. De kwaliteit van zo’n dvd-video is aanzienlijk hoger, maar hiervoor moet je wel met geld over de brug komen: een video in dvd-kwaliteit downloaden kost 5 dollar, een klaargemaakt schijfje thuis laten afleveren komt op 20 dollar.

Wie zich geregistreerd heeft met de unieke Clickx-code, heeft sowieso al een credit voor een video van onbeperkte lengte. Wil je meer zo’n video’s maken, of genieten van andere opties die niet in het basispakket zitten? Dan kan je op de Animoto-site credits kopen. Zo’n credit voor een lange video kost 3 dollar; een jaarabonnement zonder beperkingen kost 30 dollar. Betalen doe je via PayPal of kredietkaart.

 

External links

Animoto