Hoe kan ik Windows XP zo instellen dat de schijf automatisch gedefragmenteerd wordt, bijvoorbeeld op maandag om 12 uur?
Chris Bittremieux

Dat kan makkelijk met de Taakplanner, die in Windows zit ingebouwd.Ga naar ALLE PROGRAMMA’S, BUREAU-ACCESSOIRES, SYSTEEMWERKSET en klik op GEPLANDE TAKEN. Dubbelklik op EEN NIEUWE TAAK TOEVOEGEN en op VOLGENDE.

Druk nu op de knop BLADEREN en spoor het bestand defrag.exe op in de map C:WINDOWSSYSTEM32. Geef een geschikte naam aan de taak en stip de gewenste uitvoeringsfrequentie aan. Afhankelijk van je keuze krijg je in een volgend scherm dan verdere details voor je timing te zien. Nog een venster verder geef je de logingegevens van je eigen account in.

Voor je op VOLTOOIEN drukt, plaats je eerst een vinkje bij GEAVANCEERDE EIGENSCHAPPEN VOOR DEZE TAAK OPENEN […]. Automatisch opent er nu een eigenschappenvenster, waar je op het tabblad taak achteraan de regel bij UITVOEREN de stationsletter intikt die je wil gedefragmenteerd zien, bijvoorbeeld: "C:WINDOWSsystem32defrag.exe" c:

Zodra je met OK bevestigt, is de taak ingepland. Aanpassingen kan je altijd nog doorvoeren door te dubbelklikken op de taaknaam bij Geplande taken.