Microsoft heeft een nieuw programma voor aspirant-wereldsterren. Jij moet alleen maar zingen, en Songsmith bouwt automatisch goed klinkende muziek rond je stem.

Intro

Er bestaat al onnoemelijk veel software waarmee je gemakkelijk muziek kan maken, ook al ben je geen gitaar- of pianovirtuoos. Songsmith van Microsoft maakt het je nog gemakkelijker: het genereert hele composities automatisch op basis van je stem. Al wat je moet doen, is een paar lijntjes zingen en Songsmith bouwt er een heel nummer rond.

Het programma kost 29 euro en is voor Europeanen op dit moment enkel verkrijgbaar in de online winkel van Microsoft UK, waar je kan zoeken op Songsmith. Voor deze workshop gaan we aan de slag met de probeerversie. Daarvan kan je zes uur lang ongelimiteerd gebruikmaken. Het gaat om zes uur effectieve gebruikstijd, dus als je er vandaag een uurtje mee speelt, heb je morgen nog vijf uur over.

Voorlopig spreekt de automatische bard alleen Engels. Het is nog niet zeker of Songsmith later ook in andere talen beschikbaar zal zijn.
 

STAP 1: Downloaden en installeren

Eerst en vooral moeten we de probeerversie van Songsmith downloaden. Het bestand is bijna 100 MB groot, dus als je een trage verbinding hebt, is dit het uitgelezen moment om je stembanden alvast op te warmen.

Is de download voltooid, dan dubbelklik je op het installatiebestand om de wizard te starten. Je kan de standaardinstellingen gewoon laten staan, tenzij je liever zelf kiest waar Songsmith geïnstalleerd moet worden. Je hebt ook het .NET Framework 3.0 nodig. Is dat niet aanwezig op je pc, dan zal de wizard je dat vertellen, zodat je het makkelijk kan downloaden.

De installatie van Songsmith kan wel even duren, omdat er een boel instrumenten bijzitten.

 

STAP 2: Een stijl kiezen

Songsmith gooit geen snelkoppeling op je bureaublad en dus moet je langs Start passeren om het programma op te starten. Je krijgt een kadertje te zien dat je eraan herinnert dat je met een probeerversie werkt. Het vertelt je ook hoeveel tijd er nog overblijft van je zes uur.

Met een druk op CONTINUE TRIAL onderaan wordt Songsmith geladen en krijg je de NEW SONG STARTER te zien. Je kan vertrekken van een van de drie Demo Songs, zodat je al een idee krijgt van de mogelijkheden. Voor deze workshop klik je echter op NEW SONG. Bevestig met NEXT en kies een muziekstijl (zie afbeelding).

Druk op GET MORE STYLES om extra stijlen aan te kopen, iets wat uiteraard alleen aan te raden is als je Songsmith gekocht hebt. Je kan ook het tempo van je nummer bepalen, maar de standaardwaarde is normaal gezien perfect. Met een druk op FINISH kom je eindelijk in de interface terecht.

 

STAP 3: Opnemen

Je kan nu meteen beginnen opnemen, door de RECORD-knop bovenaan het scherm een duw te geven. Songsmith zal eerst twee maten intikken, zodat je in het tempo kan geraken. Zodra bovenaan het scherm ‘Sing!’ komt te staan, mag je de nachtegaal in jezelf loslaten (zie afbeelding).

Het drumspoor blijft doorlopen als begeleiding. Ben je klaar met zingen, dan stop je de opname met een druk op de STOP-knop of een tik op de spatiebalk. Songsmith analyseert dan meteen je zanglijn, genereert de muziek en speelt je liedje af. Boven elke maat zie je welk akkoord Songsmith gebruikt.

Ben je niet tevreden over de zang of de muziek en wil je helemaal opnieuw beginnen, dan druk je rechts bovenaan op de knop CLEAN SLATE. Vind je de muziek wel goed, maar de opname van je stem niet, dan druk je opnieuw op de RECORD-knop voor een tweede take. Je krijgt dan de muziek te horen terwijl je zingt, wat het zingen meteen iets makkelijker maakt.

Nog een extra tip: zet een hoofdtelefoon op tijdens je opname, zodat de begeleidende drumtrack niet wordt opgepikt door je microfoon.

 

STAP 4: De muziek aanpassen

Vind je dat er niets verbeterd kan worden aan je zanglijn, maar had je liever een andere stijl gehad? Dan klik je links onderaan bij STYLE op het omgekeerde driehoekje. Hou je daar je muisaanwijzer enkele seconden op een bepaalde stijl, dan krijg je een voorbeeld te horen (zie afbeelding).

Met één klik pas je de stijl van je nummer aan. Links onderaan het scherm zie je twee schuifbalken, Happy en Jazzy.

Door daar mee te spelen, zie je de gebruikte akkoorden in je liedje veranderen. Zo kan je het respectievelijk meer of minder opgewekt doen klinken en iets exotischere akkoorden proberen.

 

STAP 5: Andere akkoorden kiezen

Ben je al wat thuis in de wereld van de muziek, dan kan je de akkoorden ook handmatig aanpassen. Klik je op het omgekeerde driehoekje boven een maat, dan kan je via SUGGEST vijf andere akkoorden kiezen die volgens Songsmith ook in het nummer passen (zie afbeelding).

Weet je zelf perfect welk akkoord je wil, dan klik je op het huidige akkoord en typ je de naam van het exemplaar dat je wil in het vakje. Met Chords Per Bar onderaan het scherm kan je kiezen of je één of twee akkoorden per maat wil. ½ wil zeggen dat een akkoord twee maten duurt.

 

STAP 6: Volumes en instrumenten veranderen

Naast de Happy- en Jazzy-schuifbalken heb je ook nog twee schuifbalken om het algemene volume en dat van je stem te regelen. Staat de zang wat te luid in vergelijking met de muziek, dan schuif je het witte driehoekje bij de VOICE VOL-schuifbalk wat naar links. Met MASTER VOL pas je het algemene volume aan.

Je kan ook de volumes van de verschillende instrumenten aanpassen. Daarvoor druk je rechts onderaan op de MIXER-knop. In het dialoogvenster zie je nu onder andere Drum Track, Guitar Track en Bass Track staan, met ernaast de naam van het instrument dat voor dat bepaalde spoor wordt gebruikt.

Wil je bijvoorbeeld liever dat de gitaarpartij door een banjo wordt gespeeld dan door een akoestische gitaar, dan klik je op het omgekeerde driehoekje om een lijst met instrumenten open te klappen (zie afbeelding). Klik op BANJO en je lied begint meteen te spelen met het nieuwe instrument erbij. Met de schuifbalken naast elk spoor kan je het volume van het instrument in kwestie ook aanpassen.

 

STAP 7: Bewaren en exporteren

Net zoals dat met alle computerprogramma’s het geval is, moet je ook in Songsmith je vorderingen regelmatig bewaren. Het zou immers een ramp zijn als je je wereldhit kwijt zou spelen door een computercrash.

Je kan je project bewaren met één druk op de knop SAVE SONG bovenaan het scherm. Dan wordt het bewaard in Songsmith-formaat en kan je er later aan verder werken. Wil je je nummer ook gebruiken in andere programma’s of laten horen aan vrienden, dan druk je op het omgekeerde driehoekje naast SAVE SONG en klik je op EXPORT.

In het EXPORT SONG-venster kan je kiezen of je alleen je stem wil exporteren, alleen de muziek (bijvoorbeeld om je eigen lied live te kunnen zingen) of het volledige nummer. Wat het formaat betreft, heb je de keuze tussen WMA, WAV en MIDI (zie afbeelding). Je hebt dus een aparte tool nodig als je er een mp3’tje van wil maken.

Er staat standaard een vinkje bij COPY DESTINATION FILE NAME TO CLIPBOARD AFTER EXPORT, wat betekent dat de bestandsnaam na het exporteren automatisch naar het klembord van Windows gekopieerd wordt. Met een druk op EXPORT wordt je lied bewaard. Je kan ook rechtstreeks exporteren naar Windows Movie Maker, om er meteen een videoclip aan vast te breien.

 

External links

Microsoft Songsmith