Heimwee naar het tijdperk van de schrijfmachine? Q10 maakt van je computer een schrijfmachine, maar dan met alle voordelen van de moderne pc. Het programmaatje is een eenvoudige tekstverwerker: geen flashy functies, gewoon een tekst schrijven.

Om je volledig op je schrijfsels te kunnen concentreren, gebruikt Q10 je volledige scherm. Zo kan je werken zonder afleiding van andere programma’s of een blitse achtergrond. Q10 zorgt voor een passend geluidsschema om de retro-ervaring volledig te maken. Elke keer je op een toets duwt, krijg je het geluid van een schrijfmachine te horen. Druk je op de entertoets, dan klinkt het schrijfmachinebelletje. Leuk.

Maar die retrolook betekent niet dat je ook vastgebonden bent aan de nadelen van een oude schrijfmachine. Je kan dus wel teksten knippen en plakken, en stukken verwijderen. Ook telt Q10 automatisch je pagina’s, woorden en tekens.

[download_file]

Verder heeft Q10 nog een resem opties: een spellingscontrole (ook in het Nederlands beschikbaar – die je helaas wel apart moet downloaden en installeren), een timer, een volledig aanpasbare interface en nog zoveel meer. 

Die opties zijn bereikbaar door op CTRL+P te duwen – door de eenvoudige interface moet je voor de meeste opties sneltoetsen gebruiken. Ook handig om te weten: de taal verander je met CTRL+L, het programma beëindig je door op CTRL+Q te duwen. Kan je niet aan de opties uit, druk dan op F1: daar krijg je alle mogelijke toetsencombinaties nog eens uitgelegd.

External links

Q10