Intro

Heb je een harde schijf van honderden gigabytes en zie je dus niet in waarom je zoveel moeite zou moeten doen om overtollige bestanden te verwijderen? Misschien helpt het als we je zeggen dat zo’n opruimbeurt je computer sneller kan maken.

Hoe meer ongebruikte bestanden of software er op je pc staan, hoe trager die kan worden. Hou dus best één of twee keer per jaar een grote schoonmaak. Met de juiste tools is dat trouwens snel gebeurd. Daarna kan je computer er weer voor een hele tijd tegenaan!

STAP 1: Ingebakken Windows-software

Zowel Windows XP als Vista hebben software aan boord om overtollige bestanden en software te verwijderen. Bekijk maar eens het onderdeel SOFTWARE in het CONFIGURATIESCHERM in Windows XP. Je vindt er alle softwarepakketten die geïnstalleerd zijn, en met de knop VERWIJDEREN kan je een programma op een correcte manier verwijderen. In Vista klik je op START, CONFIGURATIESCHERM en kies je PROGRAMMA’S EN ONDERDELEN.

Interessanter is echter SCHIJFOPRUIMING, dat je in Windows XP vindt onder START, PROGRAMMA’S, BUREAU-ACCESSOIRES, SYSTEEMWERKSET (zie afbeelding). In Vista tik je gewoon Schijfopruiming in nadat je op START hebt geklikt. Met dit tooltje kan je veilig tijdelijke internetbestanden, offline webpagina’s en logboekbestanden verwijderen. Ook kan je tijdelijke bestanden laten verwijderen die een week of langer niet meer werden gewijzigd.
 

 

STAP 2: CCleaner downloaden en installeren

De ingebakken tool Schijfopruiming mag dan wel al interessant zijn, het echte werk doe je met het gratis programmaatje CCleaner, dat al jaren bestaat en zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Ga naar www.ccleaner.com en klik op DOWNLOAD.

Dubbelklik vervolgens op het installatiebestand, kies NEDERLANDS als taal en doorloop de wizard. Zorg er wel voor dat je tijdens de installatie het vinkje verwijdert voor ‘Voeg CCleaner Yahoo! Toolbar toe’.
 

 

STAP 3: Aan de slag met CCleaner

CCleaner bevat twee belangrijke categorieën: Cleaner en Register. Begin met op CLEANER te klikken en het tabblad WINDOWS te selecteren (zie afbeelding). Standaard staan de meeste opties voor Internet Explorer aangevinkt, zoals tijdelijke bestanden, cookies of de geschiedenis wissen.

Je kan ook GESCHIEDENIS VOOR AUTOAANVULLEN aanvinken als je alle formuliergegevens en wachtwoorden wil wissen.Bij de Windows-bestanden zal CCleaner standaard komaf maken met verwijzingen naar recente documenten en de geschiedenis van het vak UITVOEREN in het startmenu.

Onder SYSTEEM kan je ten slotte instellen dat je geheugendumps – die heb je toch nooit nodig – of logbestanden verwijdert. Alles wat onder GEAVANCEERD staat, laat je best onaangevinkt.

Klik je op het tabblad APPLICATIES, dan kan je ook de overtollige bestanden van andere programma’s verwijderen, zoals Firefox, Acrobat, Google, Office, Flash, Quicktime, Java, Winzip of Winrar. De meeste toepassingen staan standaard al geselecteerd.

 

STAP 4: Analyseren en opschonen

Klik op de knop ANALYSEREN om de analyse te starten. In deze fase verwijdert CCleaner nog geen bestanden, dus je kan dit zonder problemen doen. Na enkele seconden verschijnt het verdict: XXX MB ZAL WORDEN VERWIJDERD (zie afbeelding).

Op onze test-pc konden we met de standaardopties maar liefst 950 MB terugwinnen. Je kan eventueel de (lange) gedetailleerde log bekijken, maar verder volstaat het om op OPSCHONEN te klikken.

 

STAP 5: Sleutelen aan het register

CCleaner kan ook het register opschonen. Je wint er geen ruimte door, maar meestal werken programma’s en Windows net ietsje sneller.

Klik op REGISTER en daarna op SCAN NAAR PROBLEMEN. Normaal krijg je een lijst te zien met honderden of duizenden problemen (zie afbeelding). Klik op HERSTEL GESELECTEERDE PROBLEMEN en antwoord daarna bevestigend op de vraag om eerst een registerback-up te maken.

 

STAP 6: Het register in detail

Om nog betere resultaten te boeken gebruik je niet alleen CCleaner, maar ook het gratis EasyCleaner. Ga naar http://personal.inet.fi/business/toniarts/ecleane.htm en klik onder DOWNLOAD AND INSTALLATION op FILES/ECLEA2_0.EXE.

Dubbelklik op het installatiebestand en doorloop de wizard. Vervolgens kies je bij het opstarten DUTCH en klik je op OK. Het programmaatje heeft een wat vreemde interface met 17 grote knoppen (zie afbeelding). Interessant is de REGISTER-functie, die grondiger zoekt dan CCleaner en duidelijker aangeeft wat verwijderd kan worden. Klik bijvoorbeeld op ZOEKEN en dan op ALLES VERWIJDEREN.
 

 

STAP 7: Dubbele bestanden verwijderen

Met EasyCleaner kan je makkelijke dubbele bestanden verwijderen. Klik gewoon op de knop DUBBELE BESTANDEN, kies een schijf en druk op ZOEKEN. EasyCleaner laat dan elk bestand zien dat meer dan één keer op je computer staat (zie afbeelding).

Verwijder wel alleen de bestanden waarvan je zeker bent dat je het tweede exemplaar niet nodig hebt, want programmabestanden (zoals .EXE of .DLL) moeten vaak wel in elke programmamap staan. Je kan eventueel een beperking ingeven onder ZOEKEN, bijvoorbeeld *.JPG of *.DOC.

Klik op de knop ‘SNELKOPPELINGEN’ in EasyCleaner om heel snelle alle ongeldige snelkoppelingen op te speuren en te verwijderen.
 

 

STAP 8: Programma’s verwijderen met Revo Uninstaller

In stap 1 hadden we het al even over het verwijderen van programma’s met Windows zelf, maar wie meer controle wil, installeert beter het gratis Revo Uninstaller. Klik op DOWNLOAD, haal het bestand binnen en installeer het programma.

In het standaard geselecteerde tabblad DEÏNSTALLEREN vind je een lijst van alle programma’s die geïnstalleerd zijn op je systeem. Deze pagina heeft echter meer opties dan de standaard verwijderfunctie van Windows.

Klik je met de rechtermuisknop op een programma, dan kan je informatie zoeken op Google, de installatiemap bekijken en meteen linken naar de website van het programma, voor het geval je vergeten bent wat het weer precies deed (zie afbeelding).

 

STAP 9: Opstartitems beheren

Klik je in Revo Uninstaller op GEREEDSCHAP, dan kan je nog een aantal extra zaken opkuisen. Onder VERBETEREN vind je de knop AUTORUN-BEHEER terug. Hier kan je nagaan welke programma’s Windows lanceert bij het opstarten van je computer.

De meeste zijn nodig, maar er zijn ook overbodige toepassingen, zoals de ADOBE READER SPEED LAUNCHER of SUNJAVAUPDATESCHED (zie afbeelding). Die kan je dus zonder problemen uitvinken. Gaat er toch iets mis bij het opstarten, dan kan je ze makkelijk weer aanvinken.

 

 

STAP 10: Browser en Office schoonmaken

Net als met CCleaner kan je ook Revo Uninstaller inzetten om je browser en Office-programma’s te ontdoen van onnodige ballast. Klik op GEREEDSCHAP, VERBETEREN en kies BROWSERS SCHOONMAKEN.

Voor elke browser krijg je een tabblad te zien waar je de geschiedenis, cookies of tijdelijke internetbestanden kan verwijderen. Revo ondersteunt Internet Explorer, Firefox, Opera en Netscape.

Klik je op MS OFFICE SCHOONMAKEN, dan kan je voor elke Office-applicatie de geschiedenis van recente documenten laten wissen. Vergeet niet op OPSCHONEN te klikken om de wijzigingen door te voeren!
 

 

 

STAP 11: Nog dubbels?

In stap 7 hadden we het al even over de mogelijkheid om dubbele bestanden te verwijderen met EasyCleaner. Het gratis tooltje Easy Duplicate File Finder heeft dat als enige functie. Download het op www.easyduplicatefinder.com/download.html en installeer het.

Het programma is makkelijk in gebruik. Selecteer eerst een schijfstation of map en klik op ADD om het toe te voegen. Je kan ook meerdere mappen of stations toevoegen. Daarna kan je naast SEARCH FILES eventueel een bestandstype specificeren, zoals *.JPG.

Standaard staat PROTECT SYSTEM FILES en PROTECT OTHER SYSTEM FILES aangevinkt, en we raden je aan dit ook zo te laten. Zo verwijder je geen belangrijke bestanden. Klik vervolgens op START.

Nadat de scan is afgelopen, selecteer je welke dubbele bestanden je wil verwijderen. Klik daarna op DELETE SELECTED. Onderaan krijg je te zien hoeveel megabytes je op die manier wint.

 

External links

CCleaner

External links

EasyCleaner

External links

Revo Uninstaller

External links

Easy Duplicate File Finder