Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Intro

Als je wel eens een ander lettertype wil gebruiken dan de standaard Times New Roman, Arial of Comic Sans, dan kan je op internet letterlijk duizenden gratis fonts vinden om te gebruiken in je PowerPoint-presentaties, Publisher-uitnodigingen of fotobewerkingsprogramma’s.

Maar het zou helemaal fantastisch zijn als je je eigen handschrift in een lettertype zou kunnen gieten. Daar bestaan wel allerlei dure en ingewikkelde programma’s voor, maar het kan ook makkelijker. Het enige wat je nodig hebt, is een printer, een scanner, de website Font Generator, en deze workshop.
 

STAP 1: Sjabloon afdrukken

Om je persoonlijk lettertype te maken, moet je een sjabloon afdrukken waarop vakjes staan voor elk karakter.

Het pdf-bestand met dat sjabloon kan je downloaden op www.yourfonts.com/template.pdf. Open het in je pdf-lezer en druk de 2 pagina’s af.
 

 

STAP 2: Sjabloon invullen

Tijd om het sjabloon in te vullen. Hiervoor gebruik je best een zwarte fijne marker, om ervoor te zorgen dat de lijndikte overal ongeveer even dik is en de kwaliteit van de scan hoog genoeg is.

Schrijf op een zo natuurlijk mogelijke manier alle karakters in de daarvoor voorziene vakjes, maar hou rekening met een paar richtlijnen. Zo zal je aan de zijkanten van elk vakje een viertal streepjes zien staan.

Het bovenste streepje is de maximumhoogte van een hoofdletter, het streepje eronder dat van een kleine letter. Het derde streepje is de basislijn waarop elk karakter begint, en het laatste streepje is de onderlijn voor letters zoals ‘g’, ‘j’, ‘p’, enzovoort.

Je moet ook enkel de karakters invullen die je denkt nodig te hebben in je lettertype. Heel wat letters op de tweede pagina kan je dus gerust overslaan. Onderaan de eerste pagina kan je trouwens ook je handtekening zetten – altijd handig om ergens digitaal te hebben.
 

 

STAP 3: Inscannen

Ben je klaar met je teken- en schrijfwerk? Dan kan je je scanner aan het werk zetten. Elke scanner en bijhorende software functioneert net iets anders, maar ook hier zijn er een aantal richtlijnen.

  • Let op dat de kwaliteit van je scan hoog genoeg is (300 dpi).
  • Plaats de pagina recht op de scanner.
  • Zorg dat de oriëntatie van je scan goed is (dus niet ondersteboven).
  • Bewaar de ingescande pagina’s als JPG, GIF, TIF, of PNG-bestanden (andere bestandsindelingen zoals PDF, DOC en BMP worden niet ondersteund).
  • De breedte van het ingescande document moet ergens tussen de 1000 en de 4000 pixels liggen. Voor de hoogte moet die waarde tussen 1000 en 5000 pixels zijn.

Als je ook de tweede pagina inscant, bewaar die dan als een apart bestand. Op naar de volgende stap!
 

 

STAP 4: Scans uploaden

Surf naar www.yourfonts.com/upload.html. Daar kan je je lettertype een naam geven, en op je harde schijf op zoek gaan naar je scans om die vervolgens te uploaden. Het uploaden naar de server kan wel even duren, maar blijf gewoon even geduldig wachten en verander dus zeker niet van pagina.

Na het uploaden krijg je een voorbeeld te zien van hoe je handgeschreven lettertype er uitziet.
 

 

STAP 5: Downloaden en installeren

Tevreden met het resultaat? Klik dan op DOWNLOAD en DOWNLOAD YOUR FONT NOW. Bewaar het TTF-bestand op een geschikte locatie op je harde schijf.

Rest je alleen nog het installeren van je gloednieuwe lettertype. Ga in het CONFIGURATIESCHERM van Windows naar het menu LETTERTYPEN. Daar krijg je alle fonts te zien die op je pc geïnstalleerd zijn. Klik op BESTAND en kies EEN NIEUW LETTERTYPE INSTALLEREN. Even naar de juiste locatie bladeren, je nieuwe lettertype aanduiden, en je bent klaar.
 

 

External links

YourFonts