Stel, je hebt verschillende accounts op je pc, zoals bij XP gebruikelijk is. Veruit de meeste software nestelt zich blijkbaar in alle accounts. Dat vind ik vervelend, want sommige programma’s hoeven alvast niet bij mijn vrouw of dochter tevoorschijn te komen, en ook zij installeren wel eens toepassingen waar ik geen boodschap aan heb. Ik veronderstel dat zoiets niet te wijzigen is?

Georges Wilbers

Élk programma zou je eigenlijk netjes moeten vragen of je het voor jou alleen dan wel ook voor de andere accounts wil installeren. Maar in de praktijk blijkt inderdaad dat lang niet elke toepassing zo voorkomend is. Gelukkig kan je er op elk moment wel nog voor zorgen dat die applicatie niet langer (op het bureaublad of in de programmalijst) bij de andere gebruikers te voorschijn komt.

Meld je alvast aan met een beheerdersaccount. Klik met de rechtermuisknop op de START-knop van Windows en kies OPENEN. Een Verkenner-venster opent zich, en je krijgt een overzicht van de map C:DOCUMENTS AND SETTINGS[JE_ACCOUNT]MENU START.

Klik tweemaal op de knop BOVENLIGGENDE MAP, tot je bij C:DOCUMENTS AND SETTINGS belandt. Open hier de profielmap van ALL USERS, en open vervolgens de mappen MENU START en PROGRAMMA’S.

Stel even dat je de gratis fotobewerker PhotoFiltre had geïnstalleerd, dan vind je hier de gelijknamige map PhotoFiltre terug. Klik die dan met de rechtermuisknop aan en kies KNIPPEN. Ga opnieuw naar de bovenliggende mappen, tot wanneer je weer bij C:DOCUMENTS AND SETTINGS uitkomt. Open hier achtereenvolgens je eigen profielmap en de map PROGRAMMA’S.

Klik met de rechtermuisknop op een lege plaats en kies PLAKKEN. Voortaan prijkt die programmagroep enkel op jouw bureaublad, en niet langer bij de anderen.