dvd-rw

DVD-RW’s zijn blijkbaar standaard beveiligd tegen schrijven. Eens vol, kan ik ze niet leegmaken. De optie ‘erase disk’ wordt niet aangeboden in mijn systeem (Windows 11). Formatteren lukt ook niet. Dan krijg ik de foutmelding: schijf tegen schrijven beveiligd. Hebben jullie een verklaring?

Van Staf

Ja, het is mogelijk dat je DVD-RW-schijf beveiligd is tegen schrijven. Er zijn twee soorten beveiliging die van invloed kunnen zijn op het wissen of formatteren van een DVD-RW-schijf: schrijfbeveiliging en schijfbeveiliging. Schrijfbeveiliging wordt gebruikt om te voorkomen dat gegevens per ongeluk worden overschreven of gewist. Het kan zijn dat je DVD-RW-schijf per ongeluk is ingesteld op schrijfbeveiliging. Om de schrijfbeveiliging op te heffen, zoekt je naar een schakelaar op de schijf of raadpleeg je de handleiding van de schijf om te zien hoe je deze kan uitschakelen. Schijfbeveiliging is een ander type beveiliging dat kan worden gebruikt om te voorkomen dat gegevens worden gewist of overschreven. Dit type beveiliging wordt vaak gebruikt door fabrikanten van DVD-RW-schijven om te voorkomen dat onbevoegde gebruikers de schijf kunnen formatteren of wissen.

Als je DVD-RW-schijf is beveiligd tegen schrijven, kan je die mogelijk niet wissen of formatteren, zelfs niet als je de schrijfbeveiliging hebt uitgeschakeld. Om te controleren of je DVD-RW-schijf is beveiligd tegen schrijven, kan je de eigenschappen van de schijf bekijken in Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de schijf en selecteer Eigenschappen. Klik vervolgens op het tabblad Beveiliging en controleer of er een beveiligingsinstelling is die het wissen of formatteren van de schijf voorkomt. Als dit het geval is, moet je mogelijk de beveiligingsinstellingen wijzigen of een hulpprogramma van derden gebruiken om de schijf te wissen of te formatteren. Als geen van deze oplossingen werkt, kan het zijn dat de DVD-RW-schijf beschadigd is of dat er een probleem is met je dvd-station. Om dat uit te sluiten, kan je de schijf op een ander dvd-station testen.