Volgens de snelheidsmetingen van Speedtest bedroeg de gemiddelde downloadsnelheid van VDSL Boost in de maand november 1.620,4 kilobyte per seconde.

Dat is meteen de hoogste gemiddelde downloadsnelheid ooit gemeten voor een Belgisch breedbandabonnement. Daarmee zet Belgacom nog eens extra in de verf dat de VDSL-technologie meer dan haar mannetje staat en zelfs kabel kan overtreffen.

De allereerste snelheidsmetingen van VDSL Boost dateren van november 2004. Toen bood het (op papier) een snelheid van 9 Mbit/s aan, wat in de praktijk zo’n 780 KB/s betekende. Een uitstekende waarde waar zelfs de Telenet-kabelabonnementen niet tegenop konden.

Sindsdien is de downloadsnelheid van VDSL Boost echter alleen maar toegenomen – met tussentijds ook een versnelling naar 17 Mbit/s – en met in november 2006 dus een absoluut piekmoment van meer dan 1.600 KB/s. Dat is een effectieve verdubbeling.

Grote concurrent Telenet wordt hiermee toch wel een beetje het nakijken gegeven, al moeten we daarbij meteen vertellen dat Telenet hogere pieken weet te behalen (meer dan 2.000 KB/s), en dat VDSL enkel in een handvol grootsteden verkrijgbaar is. Qua uploadsnelheid zit je bij Telenet wel duidelijk beter. Hier noteren we voor VDSL een gemiddelde van 47,7 KB/s terwijl Telenets ExpressNet Turbo en ExpressNet Plus vlot over de 60 KB/s gaan.

Je vindt de gedetailleerde maandrapporten op onze Providergids-pagina’s.