Ben je het beu om altijd een nieuwe codec te moeten installeren als je een film wil afspelen op je pc? Probeer dan eens VLC, dat alles bevat wat je nodig hebt om (gedownload) videomateriaal te bekijken. Versie 0.86 kan zelfs meer videotypes dan ooit aan, want er is nu ook ondersteuning voor Windows Media 9 en Flash Video. Zelfs al heb je daar geen behoefte aan, dan blijft deze nieuwe VLC een aanrader. Er zijn immers heel wat probleempjes uit vorige versies opgelost.

VLC heeft geen gelikte, fraaie interface. Belangrijker is dat het wél bijna alle gangbare videoformaten ondersteunt. De Windows-versie is een van de meest volledige VLC-versies en speelt nagenoeg alles probleemloos af. Op videogebied ondersteunt VLC standaard MPEG 1/2/4, alle DiVX-smaken, XviD, 3ivX, MWV en zelfs H.264 HD-video. Een belangrijke verbetering betreft H.264, een videoformaat dat nu beter zou moeten afspelen in VLC. Ook mooi meegenomen is dat het programma de rol van server kan opnemen om via het netwerk video te streamen.

[download_file]
De ondersteuning van audioformaten is zelfs nog ruimer. VLC kan indien gewenst ondertitels tonen. Ook als het gaat om de output zijn er vele opties, zoals de ‘vertaling’ van een videobestand naar geanimeerde ASCII.

De standaardinterface van VLC wint geen prijzen. Maar wie het uiterlijk wil veranderen kan simpelweg kiezen voor een ander jasje, te downloaden via de VLC-website. Daar vind je ook meer informatie over het opzetten van een streaming server.

De downloadlink bij dit artikel brengt je naar een pagina waarop je de verschillende versies van VLC kan downloaden. VLC is voor heel veel besturingssystemen beschikbaar, maar is momenteel enkel op de Windows- en Apple-platformen geactualiseerd naar versie 0.8.6. Op de VLC-website vind je in een overzichtelijke tabel meer informatie over specifieke verschillen tussen besturingssystemen.

External links

VLC