Ik heb een router van Level One aangeschaft en nu werkt NetMeeting niet meer. Ik vermoed dat er een poort geopend moet worden. Maar welke poort, en hoe moet dat gebeuren?

Rene Zygmaniak

Jammer genoeg is het met NetMeeting niet zo eenvoudig! NetMeeting werkt namelijk met het H.323-protocol en gebruikt dynamische poorten.

De meeste TCP/IP-toepassingen gebruiken vaste, statische poorten (een webserver bijvoorbeeld gebruikt standaard poort 80). NetMeeting doet dat niet, en het komt er eigenlijk op neer dat het tooltje willekeurig uit meer dan 60.000 poorten kan kiezen. Een poortje open zetten, is dus niet genoeg!

Sommige routers zijn compatibel met het H.323-protocol en trachten van elk inkomend pakketje uit te vissen of het om een NetMeeting-pakketje zou kunnen gaan. Je vermeldt niet welk type type van router je hebt, maar de kans is klein dat jouw Level One de nodige ondersteuning zal bieden.

Ga hoe dan ook bij je leverancier na of er soms geen nieuwe firmware voor jouw router bestaat die daarin wél voorziet.

Heeft je router inderdaad de nodige ondersteuning niet, dan kan je je nog uit de slag trekken door de DMZ-functie van je router te activeren (DeMilitarized Zone). Het komt er op neer dat je je netwerkcomputer (waarop NetMeeting draait) dan blootstelt aan onbeperkte tweerichtingscommunicatie.

Je zal echter wel begrijpen dat je hiermee de beveiliging van de firewall op losse schroeven zet! Wil je het erop wagen, dan ga je als volgt te werk.

Log in op het configuratiescherm van je router – normaal volstaat het om het ip-adres van je router in de adresbalk van Internet Explorer in te tikken.

Ergens vind je (bijvoorbeeld bij MISCELLANEOUS ITEMS) wellicht een optie als DMZ HOST. Hier hoef je dan maar het ip-adres van je netwerkcomputer in te tikken en de functie te activeren.

Dat ip-adres vind je door in Windows een DOS-venster te openen (tik daarvoor COMMAND of CMD in bij UITVOEREN) en de opdracht IPCONFIG uit te voeren.

Deze DMZ-truc kan je trouwens ook toepassen op allerlei andere lastige klanten. Zo kan je er bijvoorbeeld ook downloads via Messenger mee toelaten of blokkeren.