Al bij de installatie van Windows XP kan je een handvol gebruikers toevoegen. Windows heeft de gewoonte die gebruikers meteen ook alle beheerdersrechten toe te kennen. Het is echter veel veiliger om je via een account met beperkte rechten aan te melden, om zo virussen en andere ondingen minder speelruimte te geven (en om je tegen je eigen verstrooidheid te beschermen).

Zelfs als jij de enige bent die gebruik maakt van die pc, creëer je voor jezelf best twee accounts: een beheerdersaccount (voor als je bijvoorbeeld programma’s wil installeren) en eentje met beperkte rechten (waar je standaard mee inlogt).

Om het accounttype te wijzigen, log je in met een beheerdersaccount en ga je in het CONFIGURATIESCHERM naar de GEBRUIKERSACCOUNTS. Kies hier voor EEN ACCOUNT WIJZIGEN. Selecteer de gewenste account, en klik HET TYPE ACCOUNT WIJZIGEN aan. Stip vervolgens het gewenste type aan: COMPUTERBEHEERDER of BEPERKTE MOGELIJKHEDEN. Meer uitleg over beide types krijg je in het venster zelf te zien. Bevestig met HET TYPE VAN EEN ACCOUNT WIJZIGEN.