Als ik vanuit Internet Explorer webpagina’s wil afdrukken, gebeurt het vaak dat een gedeelte van de rechtermarge niet mee wordt afgedrukt. Ook het afdrukken in landschapsmodus biedt niet altijd een oplossing. Hoe kan ik het afdrukbereik aanpassen, zodat ik de pagina toch helemaal op papier krijg?

Romain Chavatte

Antwoord:
Dat is inderdaad heel vervelend, en we mogen het gerust een tekortkoming van de webdesigner noemen. Jammer genoeg moeten we zo’n ontwerpfouten als eindgebruiker wel zien op te vangen.

Vóór het printen raden we je alvast aan eerst even een blik te werpen op het AFDRUKVOORBEELD, in het bestandsmenu van je browser (desnoods kan je hier nog in- en uitzoomen). Dan merk je meteen of de rechterrand afgekapt wordt.

Is dat inderdaad het geval, dan kan je op verschillende manieren ingrijpen. Je kan inderdaad afdrukken in landschapsmodus, en in het bestandsmenu ook even checken bij PAGINA-INSTELLING of de linker- en/of rechtermarge van je afdrukpagina niet te breed staan ingesteld.

Brengt dat geen aarde aan de dijk, dan kan je printerdriver je misschien nog uit de nood helpen. Een van onze printers, een Brother HL-1450, laat zich vanuit het afdrukvenster bijvoorbeeld verregaand configureren. Via de knop EIGENSCHAPPEN, GEAVANCEERD, PAGINA-INSTELLING belanden we in een dialoogvenster waar we het afdrukveld aan het paginaformaat kunnen laten aanpassen, en zelfs een schaalpercentage kunnen instellen.

Ondersteunt jouw printer(stuurprogramma) zo’n aardigheidjes niet, dan kan je je nog uit de slag trekken met (de gratis beperkte versie van) een tool als FinePrint. Je drukt dan als het ware eerst af naar FinePrint, waar je de grootte van de afdruk zelf kan instellen (bijvoorbeeld 4 pagina’s op één blad). Pas daarna stuurt FinePrint de afdruk naar de aangesloten printer.

Lijkt dit printergedoe je iets te complex, dan kan het nog anders. Selecteer met de muis alle pagina-inhoud die je wil afdrukken. Klik met de rechtermuisknop op het geselecteerde deel en kies AFDRUKKEN. Je krijgt opnieuw het afdrukvenster te zien, waar je de optie SELECTIE aanstipt en op de knop AFDRUKKEN drukt.

In sommige gevallen volstaat dat nog steeds niet, en is de rechterkantlijn nog altijd afgebroken. In dat geval selecteer je opnieuw het afdrukgebied op de webpagina, maar stuur je dat dit keer richting klembord (via BEWERKEN, KOPIËREN of via de sneltoets CTRL+C). Die inhoud dump je dan in je favoriete tekstverwerker (via BEWERKEN, PLAKKEN of via de sneltoets CTL+V), waarna je – eventueel na de nodige aanpassingen, zoals het verslepen van tekstkaders – van daaruit uiteindelijk wél alles netjes kan printen.