Dit eenvoudig programmaatje van beveiligingsfirma Sophos controleert je pc op rootkits. Voor de doorsnee gebruiker is het moeilijk om zelf zo’n malafide toepassingen op het spoor te komen. Het kan dus zeker geen kwaad om Anti-Rootkit eens los te laten op je computer.

Rootkits zijn behoorlijk venijnig: ze bieden hackers toegang tot je pc, maar doen tegelijkertijd hun best om niet op te vallen. De bedoeling is immers de overgenomen pc’s zo lang mogelijk in te zetten voor laakbare doeleinden, zoals het verspreiden van spam of het uitvoeren van een hackaanval gericht op derden.

[download_file]
Anti-Rootkit is een nuttig instrument om rootkits op het spoor te komen. Maar het programma is niet echt bedoeld voor de beginnende gebruiker. Tijdens zijn scan zal het meerdere keren aan de alarmbel trekken – en niet altijd terecht. Zo struikelde Anti-Rootkit over verschillende verborgen bestanden op de harde schijf die afkomstig waren van een ander beveiligingsprogramma en een installatie van de Windows Vista-bèta.

De informatie die je krijgt van Anti-Rootkit kan je dus het best even extra controleren, bijvoorbeeld door de naam van het verdachte bestand in te voeren in Google en te zoeken naar bevestiging over het malafide karakter van het bestand. De scan zelf brengt trouwens bestanden niet in gevaar; je moet na de scan uitdrukkelijk op een knop drukken om Anti-Rootkit in verdelgmodus te schakelen. Een scan duurt op ons testsysteem circa twintig minuten.

De downloadlink bij dit artikel brengt je naar de downloadpagina van Sophos. Je haalt hier altijd de meest recente versie met detectieregels voor de nieuwste rootkits af. Opgelet: sinds versie 1.2 werkt de Anti-Rootkit niet op 64-bit versies van het Windows-besturingssysteem.

Windows NT/2000/XP/Server 2003

External links

Sophos