Wie als ouder de cyberexploten van kindlief op de voet wil volgen, kan natuurlijk een tool installeren die alle activiteiten op de pc in een logbestand vastlegt, of het naar jouw pc doorstuurt…

Tot de eerste categorie behoort Windows Keylogger. Hiermee kan je op gezette tijden alle toetsaanslagen laten registreren of een schermdump maken, waarna je die bestanden eventueel zelfs naar je eigen mailbox kan laten doorsturen. De kans bestaat dat je securitysoftware protesteert als je dit tooltje installeert en zegt dat Windows Keylogger spyware is: keyloggers zijn immers gevaarlijke stukjes software waarmee ook makkelijk wachtwoorden en kredietkaartgegevens kunnen achterhaald worden. Theoretisch gezien is het dus spyware, maar als je het zelf installeert, kan je die waarschuwingen gerust negeren.

Het gratis TightVNC is een tool voor afstandscontrole: die stuurt in real-time schermafbeeldingen van de bewuste computer via het netwerk door naar je eigen pc, en van daaruit kan je zelfs rechtstreeks ingrijpen met muis en toetsenbord.