Audacity is een zeer volledig programma om geluid te bewerken. Dergelijke toepassingen kosten doorgaans aardig wat geld, maar dit programma is gratis.

Met dit programma kan je wav-, mp3-, aiff-, au- en aup-projecten inladen of rechtstreeks opnemen. In bestaande projecten kan je bovendien geluid in Ogg Vorbis-formaat invoegen. De mogelijke sampleformaten zijn 16-, 24- en 32-bit; de ratio’s gaan tot 48 KHz en zijn handmatig instelbaar.

[download_file]
Audiosporen verschijnen op klassieke wijze als golfvorm op het scherm en zijn inzoombaar. Net zoals bij de beste geluidsbewerkers zoom je in met de linkermuisknop en uit met de rechtermuisknop. Je kan zoveel sporen toevoegen als je zelf wil. Het programma beschikt over de nodige tools om geluid te monteren, te plakken of te bewerken met effecten.

Audacity is standaard uitgerust met achttien effecten, waaronder een High en Low Pass-filter, een phaser, een compressor en een WahWah. Het programma ondersteunt ook VST-effecten. Wil je een stukje audio beter bekijken, dan kan je een analyse uitvoeren en het resultaat apart tonen.

De eerste keer dat je Audacity opstart, wordt gevraagd in welke taal de interface moet staan. Nederlands behoort tot de mogelijkheden. Om rechtstreeks naar mp3 te kunnen exporteren, moet je beschikken over een afzonderlijk mp3-omzettingsbestand. De makers van Audacity raden het gratis LAME aan.

In deze bèta van versie 1.3.2 zijn diversen geluidseffecten verbeterd, net als de equalizer. Verder is er een auto-save-functie en automatische crash-recovery toegevoegd, is de gebruiksvriendelijkheid verbeterd en een aantal bugs gerepareerd.
Windows 98/Me/NT/2000/XP

External links

Audacity Project