De meeste spelletjes doen een beroep op DirectX voor het aansturen van hardware zoals de grafische kaart en de geluidskaart. Heel wat problemen met spelletjes hebben dan ook met DirectX te maken.

Zorg er in elk geval voor dat je steeds de laatste versie van DirectX geïnstalleerd hebt. Je kan het pakketje gratis downloaden. Wil het ondanks alles toch niet vlotten om games op te starten en/of te spelen, dan kan je de diagnosefunctie van DirectX opstarten. Hiermee controleer je onder andere de stuursoftware van de grafische kaart en de geluidskaart.

Voor het uitvoeren van de diagnosetests onder Windows XP doe je het volgende: klik op de START-knop en selecteer je vervolgens UITVOEREN. Tik ‘dxdiag’ in het venster en druk op OK. Dxdiag wordt nu opgestart en voert een analyse uit van het systeem. Op de verschillende tabbladen krijg je een overzicht van de geïnstalleerde stuurbestanden en mogelijke problemen.

Daarmee is het probleem waarschijnlijk nog niet helemaal van de baan, maar dan weet je tenminste al waar het wel of niet mee te maken heeft.