Hou jij ook van oude foto’s in zwartwit of sepia? B/Works is een eenvoudig programma om je digitale foto’s bliksemsnel een nostalgische retrolook te geven.

Bijna alle digitale compactcamera’s bieden de mogelijkheid om je foto’s te bewaren in zwartwit of sepia. Een leuke optie, maar met enkele nadelen: de instelmogelijkheden zijn beperkt en het is haast onbegonnen werk om het effect achteraf ongedaan te maken.

[download_file]
Een alternatief is je digitale foto’s in normale modus te schieten, en er later allerlei speciale effecten op los te laten in een beeldverwerkingprogramma als Photoshop Elements.

Maar als je foto’s enkel een nostalgisch zwartwit-, duotone- of sepia-effect wil geven, dan is B/Works zeker het overwegen waard. De interface van dit gratis programma is rudimentair: je selecteert een foto die je wil bewerken, kiest uit een van de 16 filters, en je ziet meteen het eindresultaat.

Een minpunt is dat je de intensiteit van de filters niet zelf kan aanpassen: je blijft gebonden aan de 16 standaardinstellingen. Maar beginnende fotografen zullen hier niet om treuren: het programma doet zijn werk op een snelle en eenvoudige wijze, zonder dat ze meteen een loodzwaar beeldverwerkingprogramma hoeven op te starten.

Het programma kan overweg met de populairste bestandsformaten, waaronder BMP, JPEG, PNG en TIFF. Het tooltje is ook beschikbaar als plug-in voor Photo-Brush XTR, een beeldverwerkingprogramma van dezelfde makers als B/Works.

Windows 98/Me/NT/2000/XP

External links

MediaChance