Moet jij ook duizend-en-een wachtwoorden onthouden? Lukt dat niet altijd even goed? Met de virtuele kluis van KeePass krijg je een veilig en open hulpmiddel in handen dat het vergeten minder pijnlijk maakt.

De eerste stap bij het gebruik van het openbronprogramma KeePass is het aanmaken van een nieuwe database. Trek hier een paar minuten voor uit, want hoe beter de beveiliging (lees: wachtwoord), hoe veiliger je data. Om helemaal op zeker te spelen, kan je KeePass zelf een (weliswaar moeilijk te onthouden) wachtwoord laten genereren. Dit gebeurt op basis van muisbewegingen, toetsaanslagen en beperkingen die je zelf instelt.

[download_file]
Tijdens de aanmaak van de database bepaal je tevens waar het bijhorende, optionele sleutelbestand bewaard wordt. Een goede tip is dit bestand te bewaren op een usb-stick die je ergens anders opbergt.

Vervolgens is het een fluitje van een cent om wachtwoorden aan een KeePass-database toe te voegen. Een wachtwoord is desgewenst te voorzien van aanvullende details ingeven, zoals een URL of titel. Handig is dat wachtwoorden in subgroepen bewaard kunnen worden, zodat je bijvoorbeeld alle weblogins kan centraliseren.

Daarna hoef je nooit meer een login of wachtwoord in te voeren. Je opent gewoon KeePass en selecteert de relevante gegevens. Daarna kan je ze in het desbetreffende veld in de browser plakken.

Windows 98/Me/2000/XP/Server 2003

External links

KeePass