Audacity is een zeer volledige applicatie om geluid te bewerken. Dergelijke toepassingen kosten doorgaans aardig wat centen, maar dit programma is volledig gratis. Best indrukwekkend!

[download_file]
Met de applicatie kan je WAV-, mp3-, AIFF-, AU-, IRCAM- en uiteraard ook AUP-projecten inladen, of rechtstreeks opnemen van af de geluidskaart. In een bestaand project kan je bovendien MIDI inladen of geluid in Ogg Vorbis-formaat invoegen. De mogelijke sampleformaten zijn 16-, 24- en 32-bit; de ratio’s gaan tot 48 KHz of zijn manueel instelbaar.

Audiosporen verschijnen op klassieke wijze als golfvorm op het scherm en zijn inzoombaar. Net zoals bij de beste geluidsbewerkers zoom je in met de linkermuisknop en zoom je uit met de rechterknop. Je kan zoveel sporen toevoegen als je wenst. Het programma beschikt over alle nodige tools om geluid te monteren, te plakken of te bewerken met effecten.

Audacity is standaard uitgerust met 18 effecten, waaronder een High en Low Pass-filter, een phaser, een compressor en een ‘WahWah’. Het programma ondersteunt ook VST-effecten. Wil je een stukje audio beter bekijken, dan kan je een analyse uitvoeren en het resultaat apart tonen.

De eerste keer dat je Audacity opstart, wordt er gevraagd in welke taal de interface moet staan. Nederlands behoort tot de mogelijkheden. Om rechtstreeks naar mp3-formaat te exporteren, moet je beschikken over een afzonderlijke mp3-codeermachine. De makers van Audacity raden de gratis verkrijgbare LAME-motor aan.

Het programma bevat ook een eenvoudige benchmark die je op je systeem kan loslaten. Helemaal bugvrij is Audacity evenwel niet; vooral bij het afspelen van MIDI-bestanden zijn er nog problemen. Bewerken van die bestanden lukt ook (nog) niet. Versie 1.2.3 draait vooral rond bugfixes; zo kan het programma eindelijk langer dan 50 minuten opnemen en crasht hij minder vaak op de Mac.

De eerste link bij dit artikel verwijst naar de Windows-versie, de tweede naar die voor OS X. Mensen met een computer waarop Mac OS 9 of Linux draait, kunnen een aangepaste versie downloaden via de link onder dit artikel.

Windows 98/Me/NT/2000/XP of OS X

External links

Audacity Project