[download_file]
Dit afgeborstelde tooltje van Microsoft probeert je leven gemakkelijk te maken door het saaie synchronisatiewerk te automatiseren. Op een uiterst gemakkelijke manier kan je snel een backup van een bepaalde folder trekken. Volgens Microsoft is SyncToy vooral handig om folders met kostbare foto’s naar een veilige plek te kopiëren.

Een synchronisatierelatie zet je op via een simpele wizard. Eerst kies je de folder waarvan je een backup wenst, daarna de bestemming. Uiteraard is het goed idee om een kopie op een veilige plaats te deponeren, bij voorkeur op een andere schijf of elders op het netwerk.

In een volgende stap beslis je wat voor een synchronisatierelatie je wenst op te zetten. Een pure synchronisatie houdt de twee folders gelijk. Breng je in een folder een verandering aan, dan wordt die gekopieerd naar de ander. ‘Echo’ werkt slechts in een richting en haalt ook verwijderde bestanden weg uit de kopie. ‘Subscribe’ en ‘Contribute’ zijn varianten hierop.

De interface van SyncToy laat niet toe om een synchronisatie met een zekere regelmaat uit te voeren. Het helpbestand van het programma vertelt je wel hoe je dat gemakkelijk in Windows kan instellen.

SyncToy is gratis maar niet voor iedereen. Om te beginnen werkt deze Microsoft-download enkel met legale versies van Windows XP. Daarnaast moet ook het oudere .Net Framework 1.x aanwezig zijn (enkel 2.0 is niet voldoende). De meeste mensen die regelmatig toepassingen installeren, zullen deze gratis upgrade al op hun pc hebben staan. Anders kan je hem ophalen bij Microsoft.

De link onderaan dit artikel leidt naar de gepaste downloadpagina. Je moet daar eerst de controle op de legaliteit van je Windows ondergaan vooraleer je SyncToy kan downloaden.

Windows XP

External links

Microsoft