Wat is hier allemaal aan de hand? Een vraag die je je wel eens stelt als je computer minder lekker loopt. Process Explorer geeft een gedetailleerd overzicht van alle draaiende processen in Windows.

In een klassieke boomstructuur toont Process Explorer alle toepassingen die in de achtergrond geheugen en processorkracht opeisen. En we kunnen het nu al op een briefje geven: het zijn er altijd meer dan je verwacht.

[download_file]
Je ziet meteen welke processen van elkaar afhankelijk zijn en welke bestanden aan een specifiek proces zijn verbonden. Je krijgt meteen een woordje uitleg, maar via de rechtermuisknop kan je ook een beroep doen op Google of MSN Search. Van elke actieve component kan je een grafiek van het geheugen- en processorverbruik opvragen.

Het programma is uitstekend geschikt om problemen met DLL-processen te achterhalen. Indien nodig kan je ook de prioriteit aanpassen of een proces beëindigen, al is hier enige voorzichtigheid geboden.

Versie 9.25 biedt een betere weergave van de processorbelasting van een proces. Het programma ondersteunt nu al Windows Vista, waarvan momenteel enkel een bètaversie voor testgebruikers beschikbaar is.

De uitgebreide ondersteuning heeft ook gevolgen voor de bestandsgrootte. Het ZIP-bestand is dubbel zo groot in vergelijking met versie 9.1, maar toch nog altijd een bescheiden 599 KB.

Windows 95/98/Me/NT/2000/XP/Server 2003/Windows 64-bit/Vista

External links

Sysinternals