Af en toe wil je misschien een screenshot of twee maken. Wie net iets meer mogelijkheden zoekt dan wat de aloude Print Screen-toets biedt, kan bij het gratis programma Gadwin PrintScreen terecht.

Na de installatie nestelt Gadwin PrintScreen zich in de system tray. Een screenshot nemen doe je nog altijd met een druk op de Print Screen-toets; je kan naar wens zelf een andere toetscombinatie aanwijzen. Dat doe je door met de rechtermuisknop op het icoontje in de system tray te klikken en ‘Eigenschappen’ te selecteren.

[download_file]
Bij Eigenschappen pas je het programma volledig op maat aan. Hier geef je de bron van elk screenshot aan (bijvoorbeeld een volledig scherm of slechts een deel ervan), waar een beeld opgeslagen moet worden en in welk formaat. Je kan kiezen uit BMP, JPEG, GIF, PNG, TIFF of Targa.

De standaardinstellingen van Gadwin PrintScreen zijn misschien niet voor iedereen handig. Zo zal het programma een gemaakt screenshot standaard naar de printer sturen. Dit aanpassen is echter een koud kunstje. Als je tijdens de installatie voor ‘Nederlands’ kiest, zal het programma in die taal staan.

Windows 98/Me/NT/2000/XP

External links

Gadwin System