Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Programma’s om je bureaublad te verfraaien, zijn er bij de vleet, maar Konfabulator is één van de beste. Er wordt zelfs gefluisterd dat deze ‘versierder’ de inspiratie vormde voor Apple’s Dashboard. Misschien is dat de reden dat de maker van Konfabulator opgekocht werd door Yahoo!?

Bij Konfabulator draait alles rond widgets, kleine, aantrekkelijk verpakte programmaatjes die in de achtergrond op je bureaublad draaien. Door de modulaire opbouw kan je gemakkelijk zelf bepalen welke widgets getoond worden. Bij Konfabulator zitten een twintigtal leuke widgets, waaronder eentje die de signaalsterke van je WiFi-netwerk toont, een weersvoorspeller, een metertje voor de processorkracht en een afstandsbediening voor iTunes. Op Widget Gallery vind je een stuk of 650 andere widgets die gratis te downloaden zijn.

[download_file]
Er is ook een Konsposé-modus – een vette knipoog naar Exposé in OS X. Als je een bepaalde toetsencombinatie indrukt (standaard F8), worden alle vensters tijdelijk naar achtergedrukt en tonen de actieve widgets.

Knap is dat Konfabulator in tegenstelling tot andere desktopverfraaiers heel weinig processorkracht opslorpt. Zelfs als we op ons testsysteem tien widgets tegelijkertijd op het scherm toveren, wordt de CPU nooit voor meer dan vijf procent belast. Via de Voorkeuren kan je desgewenst een minder belastende Konsposé-modus voor oudere machines inschakelen. De link naar het EXE-bestand verwijst naar de Windows-versie; die naar het DMG-bestand is voor Mac OS X bedoeld.

Windows 2000/XP of OS X 10.2

External links

Konfabulator