Wie de gratis versie van ZoneAlarm gebruikt, merkt weinig verschil tussen versie 5 en de nieuwe versie 6. De ingebouwde antispywaremodule is er enkel voor betalende gebruikers.

Niettemin is de gratis versie van ZoneAlarm het bekijken waard. Meer zelfs, als je via breedband surft en nog geen firewallbescherming hebt, kan je dit programma zelfs beter onmiddellijk installeren. Het is nu eenmaal een droevig feit dat een onbeschermde Windows-pc op het internet binnen de kortste keren kennismaakt met ongewenste bezoekers en Trojaanse paarden. Wie alternatieven zoekt, kan terecht bij de ingebouwde firewall van Windows XP of een concurrerend product als Tiny.

[download_file]
ZoneAlarm laat zich snel installeren en vereist een herstart. Via een handige assistent kunnen belangrijke applicaties zoals e-mail en browsing worden ‘vrijgeschakeld’. Dat bespaart veel werk omdat het apart specificeren van poortadressen en proxy-instellingen niet nodig is. Nadat de wizard is afgerond, kan je onmiddellijk surfen.

Wanneer de computer een verbinding naar binnen of buiten probeert te leggen, die buiten de reeds geconfigureerde instellingen valt, komt er een venster in beeld waarna je een afweging kan maken of je de verbinding wil toelaten. Een handige toevoeging is het Internet Lock, dat activeert wanneer de computer onbeheerd is, de schermbeveiliging opspringt of na een bepaalde periode van inactiviteit.

De basisuitvoering van ZoneAlarm is gratis voor thuisgebruikers. Tijdens de installatie word je aangemoedigd om te betalen voor de Pro-uitvoeringen. Naast een firewall biedt die een scanner tegen mailvirussen, een pop-upblokkering en de nieuwe antispywaremodule.

Windows 98/Me/2000/XP

Met een bijdrage van Lars Pasveer.

External links

ZoneLabs