Virussen komen tegenwoordig minder in het nieuws, maar blijven niettemin een ernstige bedreiging vormen voor uw pc. Een virusscanner is dus nog steeds onontbeerlijk. Wie geen geld veil heeft voor zo’n programma, vindt in ClamWin een interessant alternatief. Dit openbronproject wordt voortdurend geactualiseerd met nieuwe virusdefinities en werd onlangs verkozen tot programma van de maand door de SourceForge-codebank.

ClamWin is gebouwd rond de open Clam AntiVirus Engine. In vergelijking met commerciële pakketten komt het geheel beperkter over. Op de integratie met Windows Verkenner en MS Outlook na kan ClamWin zich niet koppelen aan andere applicaties. U kunt het antivirusprogramma wel op regelmatige tijdstippen updaten en geselecteerde schijven of mappen laten controleren. Handig bij het beheren van een pc op afstand is dat een waarschuwing over een gevonden virus naar een mailadres gestuurd kan worden.

[download_file]
Net na de installatie van ClamWin moet het programma met het internet verbinden om de laatste virusdefinities af te halen. Let wel: ClamWin is een passieve scanner die niet automatisch optreedt tegen virussen die zich via e-mail of een ander kanaal aanbieden. De tool is bijgevolg enkel geschikt om bij een vermoedelijke infectie een pc te controleren en een eventueel het virus te verwijderen.

Windows 98/Me/NT/2000/XP

External links

ClamWin