Om niet veel te hoeven typen of kans te lopen dat wachtwoorden worden vergeten, gebruiken veel mensen erg eenvoudig te raden paswoorden. Eenmaal een cybercrimineel erin slaagt je wachtwoord te raden, geef je echter erg veel gegevens over jezelf bloot. Daarom heeft Google verschillende manieren voorzien om je Gmail-account extra te beveiligen. Ik overloop hier de belangrijkste beveiligingsmogelijkheden.
Kies een sterk wachtwoord
Meld je aan in Google, klik op je accountafbeelding en kies voor Mijn account om je beveiligingsinstellingen te raadplegen. Klik onder Inloggen en beveiliging op Inloggen bij Google. Hier krijg je de verschillende wachtwoordinstellingen te zien. Nadat je op Wachtwoord hebt geklikt en je hebt aangemeld, kan je je paswoord veranderen. Hierbij vraagt Google dat je wachtwoord ten minste 8 tekens lang is, maar je doet er goed aan dat langer te maken. Ook voeg je best speciale karakters, hoofdletters en getallen toe.
Tweestapsauthenticatie
Twee verdedigingslinies is veiliger dan één, daarom kan je voor je Gmail-account eveneens tweestapsauthenticatie instellen. Hierbij heb je behalve een wachtwoord ook een smartphone nodig om in te loggen. Klik onder Inloggen bij Google op Authenticatie in twee stappen, kies hierna voor Aan de slag en log je wederom aan. Vul je gsm-nummer in, kies voor Sms of Telefoonoproep en klik op Proberen. Je zal een tekstbericht ontvangen met een code die je dient in te vullen wanneer hiernaar gevraagd wordt. Op dat moment zal je een code op je telefoon ontvangen wanneer je wilt inloggen. Indien een cybercrimineel je wachtwoord heeft gekraakt, zal hij hierdoor nog steeds niet onder jouw naam kunnen aanmelden.
Herstel bij vergissingen
Heb je zo’n veilig wachtwoord ingesteld dat het zelfs voor jou onkraakbaar is gebleken? Dan kan een accountherstel soelaas bieden. Bij Inloggen bij Google vind je de optie Secundair e-mailadres. Klik hier op en je krijgt de mogelijkheid om een ander e-mailadres dan je Gmail toe te voegen. Via dit e-mailadres zal je op de hoogte worden gebracht wanneer ongebruikelijke activiteit van je account wordt gedetecteerd. Ook wordt dit e-mailadres gebruikt wanneer je per ongeluk wordt buitengesloten. Je kan eveneens een Telefoonnummer voor herstel toevoegen. Dat wordt op dezelfde manier gebruikt als je secundair e-mailadres.
Je logingeschiedenis raadplegen
Wanneer je aan de linkerzijde op Apparaatactiviteit en meldingen klikt, kan je Recente beveiligingsgebeurtenissen bekijken. Indien alles in orde is, zouden hier geen meldingen mogen staan. Verder kan je de Onlangs gebruikte apparaten nakijken. Staat hier een toestel tussen dat je niet herkent? Klik dan op Apparaten controleren, klik op het desbetreffende toestel en kies voor Verwijderen. Het toestel zal hierna geen toegang meer hebben tot jouw account.