Een screenshot maken in Windows 10 doe je het snelst door op de Prtsc-toets (printscreen) op je toetsenbord te drukken en het screenshot vervolgens in paint of je tekstverwerker te kleven. Er is echter ook nog een meer uitgebreide manier waarmee je ook een bepaalde regio kan selecteren of aantekeningen kan maken.

Sneltoets screenshot maken in Windows 10

De sneltoets voor de screenshot-functionaliteit die we in Windows terugvinden is Windows+Shift+S. Druk je deze in dan krijg je de verschillende mogelijkheden van de tool in beeld. Standaard is dat het selecteren van een rechthoekige regio van je scherm, maar je kan ook de lassotool gebruiken en met de losse hand een gebied selecteren. Het vensterknipsel laat je een venster van eender welk formaat selecteren. De optie “volledig scherm neemt” een screenshot zoals dat zou gebeuren bij het gebruik van de printscreen-toets.

Screenshot Windows
Zelf een regio selecteren is enorm handig.

Screenshots bewerken

Bij het nemen van een screenshot wordt dit verplaatst naar het klembord. Klik op de Windows-notificatie die verschijnt om de bewerkingstool “Knippen en Aantekenen” (ook te vinden via het Start-menu) te openen. Via de opties bovenaan kan je verschillende soorten aantekeningen maken, je screenshot opslaan, delen en zelfs afdrukken.

Clickx Screenshot
Markeer naar hartenlust.