Weet jij nog hoe Google er 10 jaar geleden uit zag? Wij ook niet. Gelukkig kan je dat ontdekken via het Wayback Machine van het Internet Archive. De website heeft ondertussen al meer dan 396 miljoen webpagina’s geïndexeerd en vertrouwt daarvoor voornamelijk op donaties, net zoals Wikipedia dat doet. Zo zoek je je favoriete website op. 

Stap 1 / Naar de website surfen 

De website van het Wayback Machine kan je vinden op https://web.archive.org/. In de zoekbalk kan je het adres van de website die je wenst te bezoeken ingeven. Als je wil, kan je hier ook de extensie downloaden voor verschillende browsers. Zo kan je snel een oude pagina raadplegen.   

Wayback Machine is een teletijdmachine zonder professor Barabas.

Stap 2 / De resultaten navigeren 

Geef bijvoorbeeld Clickx.be in en je kan bovenaan een tijdlijn terugvinden die je toelaat om het jaar te kiezen waarin je op onderzoek wil uitgaan. Klik erop en er verschijnt een kalender die je kan gebruiken om door te klikken naar een specifieke dag. Moest een snapshot van een pagina net geen resultaat geven, probeer dan eens een andere datum. Veel oude pagina’s kunnen immers moeilijker weergegeven worden. Veel surfplezier! 

De Clickx-website is er alvast op vooruitgegaan.