USB-C mag – dankzij zijn omkeerbare stekker – wel veel kopzorgen weggewerkt hebben, nog steeds is het hinderlijk om elke dag dat kabeltje in je smartphone te futselen. Allerlei fabrikanten omarmden het probleem en ontwikkelden hun eigen draadloze oplossing. Het enige wat je voortaan hoeft te doen, is je toestel op een speciale plaat leggen die hem van stroom voorziet. Het heeft iets wonderlijks, maar tegelijkertijd ook iets afschrikwekkend: wordt er stroom in de lucht rondom je heen geïnjecteerd? Geen zorgen, je hoeft geen schrik te hebben van een eventuele elektrische schok. De inductieve techniek die gebruikt wordt voor het overbrengen van energie maakt gebruik van een onschadelijk elektromagnetisch veld dat helemaal niet krachtig genoeg is om je pijn te doen. Bovendien is de oplaadcomponent ingekapseld in een plastic omhulsel. Als keerzijde van het medaillon reiken de signalen wel niet ver: als je denkt dat je je draadloze oplader kan deponeren aan de andere kant van de kamer, heb je het mis.

Evolutie, geen revolutie

Draadloos laden is niets nieuw: het bestaat al tientallen jaar, met de elektrische tandenborstel als bekendste voorbeeld. In de laatste jaren heeft de draadloze laadtechnologie ook bij smartphones aan populariteit gewonnen. Vooral in het premiumsegment ondersteunen steeds meer smartphones de functie, al blijft het aantal compatibele toestellen schaarser dan gehoopt. Fabrikanten van toptelefoons zoals Huawei en OnePlus springen voorlopig nog niet op de kar, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er hulpstukken die deze hindernis overbruggen. Speciale hoesjes (of zelfs stickers) kunnen je smartphone verrijken met de draadloze laadtechnologie.

Momenteel zijn er twee grote concurrerende standaarden voor draadloos opladen: Qi en AirFuel. In de praktijk berusten haast alle compatibele smartphones zich op de Qi-technologie, maar het is altijd verstandig om voor de aanschaf van zo’n laadstation het specificatie-etiket van je toestel te controleren.

[related_article id=”218612″]

Waarom zou je draadloos opladen? Zo’n laadstation biedt een extra stukje comfort in je dagelijkse leven. Je komt thuis, legt je smartphone op het plaatje en ploft in de zetel. Geen gefrunnik meer met die dekselse kabels. Wil je zo snel mogelijk leven blazen in je accudode smartphone en stroom pompen in zijn accu, dan is een draadloze lader wel niet altijd de beste oplossing. Snelladen gaat immers nog niet zo snel dan met een traditionele kabel. Is het financiële plaatje je grootste zorg, dan heb ik goed nieuws: een draadloze lader hoeft helemaal zo veel niet te kosten.

Maak je smartphone compatibel

Het aantal recente smartphones dat uit de doos draadloos laden aanbiedt, is niet zo uitgebreid. Hoort je smartphone daar niet bij, dan betekent dat niet dat je draadloos opladen meteen als onmogelijk moet beschouwen. Er zijn hoesjes op de markt die de functionaliteit toevoegen. De cases variëren van relatief goedkoop tot vrij duur. Voor 25 euro heb je bijvoorbeeld een Nillkin Magic Case, bij Mophie ben je 70 euro kwijt aan een Juice Pack. Smartphone-eigenaars met zin voor avontuur kunnen de producten van Energysquare overwegen. Dit crowdfundingproject belooft draadloos laden mogelijk te maken met speciale stickers die je op je telefoon aanbrengt. Wel zijn ze momenteel nog niet op de markt. Ben je geïnteresseerd, dan moet je je aanmelden op een wachtlijst.