De Fall Creators Update voor Windows 10 maakt het mogelijk om je smartphone aan een of meerdere pc’s te koppelen. Met behulp van de Microsoft Launcher-app kan je die koppeling gebruiken om een webpagina op je smartphone rechtstreeks te openen in je pc. Dat is handig wanneer je tussen beide wil overschakelen tijdens het werken.

[related_article id=”220950″]

Eerst enkele dingen verduidelijken vooraleer we met het configureerwerk van start gaan. Zo wordt ‘Doorgaan op PC’ pas sinds de Fall Creators Update ondersteund op Windows 10. Heb je die update nog niet binnengehaald, dan moet je dat eerst doen. Verder heb je een Microsoft account en een smartphone met Android of iOS nodig. De functie zit al even in Cortana gebakken en kan je zo ook gebruiken. Het is een optie voor wie Windows 10 Mobile gebruikt en er extra tijd voor over heeft om de assistente op smartphone en computer te activeren.  Daarnaast werkt het overschakelen tussen pagina’s enkel met Edge op je pc. Werk je liever niet met Edge, dan zal je niet veel hebben aan deze functie.

Configuratie

We beginnen op de computer. Log je in met je Microsoft account. Open Instellingen en zoek in het overzicht naar de optie Telefoon. Zie je dit niet, dan heb je waarschijnlijk de Fall Creators Update nog niet op je machine staan en moet je deze eerst installeren. Klik op Telefoon. In het menu kan je lezen dat het koppelen van je smartphone en pc ook het snel delen van e-mails en apps mogelijk maakt, maar hier loopt Microsoft een beetje op de feiten voor. Het blijft voorlopig beperkt tot webpagina’s. Klik op Een telefoon toevoegen.

 

Je moet nu het nummer van je smartphone opgeven. Standaard staat de landencode op NL, scrol naar boven om bij BE te belanden. Via je nummer bezorgt Microsoft je een link voor de app Microsoft Launcher, en koppelt het ook je smartphone aan de computer. De launcher zal de brug tussen je telefoon en computer vormen. Eens je de sms van Microsoft hebt aangekregen open je de URL. Je wordt meteen omgeleid naar de juiste pagina in de Play of App Store. Installeer de app.

Heb geen schrik: je hoeft geen gebruik te maken van de Microsoft Launcher om de ‘Doorgaan op PC’-functie te gebruiken. Je hoeft de app zelfs niet te openen. De aanwezigheid van de app is genoeg om van start te gaan met de functie. Je kan nu dus webpagina’s delen met je pc. Vanuit welke browser je dat doet op je smartphone maakt niet veel uit, zolang deze maar een deel-knop heeft.

Aan de slag ermee

Om een link te delen via Safari op iOS klik je onderaan op de deel-knop (het vierkantje met een naar boven wijzende pijl). Klik vervolgens op ‘Meer’ en scrol naar beneden in de lijst tot je bij de optie ‘Doorgaan op pc’ belandt. Activeer de optie. Hierdoor zal je de ‘Doorgaan op pc’-knop standaard bij je deel-opties zien verschijnen. Klik op de knop om de webpagina naar je pc te sturen. Heb je een Androidtelefoon dan moet je ook de deel-knop lokaliseren in je browser. Ik neem als voorbeeld Google Chrome. Wanneer je een webpagina hebt openstaan, kan je rechts bovenaan het instellingenmenu openen. Hier vind je de optie ‘Delen…’. Klik erop en ga naar ‘Meer’. Nu zou ook de optie ‘Doorgaan op PC’ moeten verschijnen in de lijst.

Wanneer je op Doorgaan op PC klikt, in Android of iOS, zal je gevraagd worden om in te loggen met je Microsoft account. Eens je bent ingelogd zal je telefoon op zoek gaan naar alle pc’s die gelinkt zijn met je smartphone. Selecteer de naam van de pc waar je de link op wil openen om de actie in gang te zetten. De link zal in een venster van Edge op je computer openen. Je kan ook op de knop ‘Later Doorgaan’ klikken. Hiermee verstuur je een notificatie naar alle gelinkte pc’s met een link naar de webpagina. Je kan die notificatie terugvinden in het actiecentrum.

Heb je meerdere pc’s gekoppeld aan je smartphone, dan zal je misschien merken dat die niet de meest heldere namen bezitten. Om wat meer duidelijkheid te scheppen kan je namen aanpassen. Dit doe je door in de ‘Instellingen’ van je pc naar ‘Systeem’ te gaan en vervolgens het tabblad ‘Info te openen. Onderaan deze pagina vind je de knop ‘Naam van de pc’ wijzigen. In het venster dat verchijnt kan je een andere naam opgeven. Klik op ‘Volgende’. Om het proces af te ronden moet je pc herstarten.

Cortana

Wie een Windows-telefoon heeft kan gebruik maken van Cortana om links te delen met hun computer. Hiervoor zal je de assistente moeten activeren op je smartphone en je computer. Dat houdt in dat je bij beide toestellen de regio- en taalinstellingen aanpast naar respectievelijk de Verenigde Staten en Engels (VS). Nadien moet je de assistente in de instellingen inschakelen. Wanneer je een website opzoekt via Cortana op je smartphone krijg je onderaan de optie Continue on PC te zien waarmee je de link kan doorsturen.