Hoogstwaarschijnlijk heb je al eens een Office-document geopend waarboven een banner met de boodschap ‘Beveiligde weergave’ verschijnt. Pas nadat je deze hebt gesloten, kan je de tekst in het document wijzigen. Veel mensen sluiten de waarschuwing dan ook achteloos af om aan de slag te kunnen gaan. Zonder erbij na te denken, openen ze op deze manier de deuren voor malware.

De banner die door veel mensen als irritant wordt ervaren, vormt de eerste verdedigingslinie tegen kwaadaardige code in Office-bestanden. In beveiligde weergave kan je de tekst in een document lezen zonder dat je het risico loopt besmet te geraken met een virus. Enkel wanneer je de afzender of de bron van het bestand vertrouwt, mag je de banner sluiten om de tekst aan te passen.

[quote align=”” body=”De banner die door veel mensen als irritant wordt ervaren, vormt de eerste verdedigingslinie tegen kwaadaardige code in Office-bestanden.”]

Onveilige bestanden

Er zijn diverse redenen waarom Office een bestand opent in de beveiligde weergave. Zo gebruikt Microsoft deze modus voor bestanden die vanaf een internetlocatie worden geopend. In dat geval zie je de boodschapDit bestand is afkomstig van een internetlocatie en is mogelijk onveilig’ te zien. Documenten die afkomstig zijn van het internet kunnen immers virussen of andere schadelijke inhoud bevatten. Indien je slechts de tekst in het bestand wilt lezen, laat je de beveiligde weergave daarom best ingeschakeld staan.

Ook wanneer je een bestand opent van een onveilige locatie, schakelt Office de beveiligde weergave in. De map met tijdelijke internetbestanden is bijvoorbeeld een locatie die Microsoft als onveilig bestempelt. Verder gebruikt Microsoft deze modus wanneer je een bijlage opent in Outlook en Office de afzender van het bericht niet vertrouwt.

Wanneer je bestanden probeert te openen die zijn gemaakt in een oude versie van Office, wordt dat bestand automatisch geopend in de beveiligde weergave. Bestandsblokkering voorkomt dat verouderde bestandstypen worden geopend, aangezien de code die wordt gebruikt voor het openen en opslaan van oudere indelingen beveiligingslekken bevat. Hackers kunnen deze lekken misbruiken om zich toegang te verschaffen tot je pc.

Wanneer je een bestand vertrouwt, kan je de beveiligde weergave uitschakelen.

Uitschakelen

Blokkeert Microsoft een bestand dat je wilt bewerken? Indien bovenaan het document een gele banner staat, kan je de blokkade opheffen door eenvoudigweg op Bewerken inschakelen’ te klikken. Let wel goed op wanneer je bewerken weer inschakelt. Indien er kwaadaardige code is verwerkt in het bestand, geef je de malware vrij spel op het moment dat je de beveiligde weergave uitschakelt.

Prijkt er in plaats daarvan een rode banner bovenaan je bestand, dan moet je meerdere klikken uitvoeren om uit de beveiligde weergave te geraken. Klik op bestand en kies vervolgens voor Bewerken inschakelen’. Alle functies die je gewend bent van Office staan weer tot je beschikking.

Slaag je er niet in om de beveiligde weergave uit te schakelen, dan heeft de beheerder van je computer waarschijnlijk regels ingesteld waardoor je de blokkade niet kan opheffen. In dat geval moet je bij je beheerder ten rade gaan om de beveiligde weergave uit te schakelen.

Instellingen

Behalve de beveiligde weergave handmatig uit te schakelen, telkens wanneer de banner bovenaan je bestand verschijnt, kan je eveneens de instellingen van de functie wijzigen. Klik in Office op ‘Bestand’, kies voor Opties’ en ga vervolgens naar Vertrouwenscentrum’. Klik op de knop Instellingen voor het Vertrouwenscentrum’ om de instellingen voor de beveiligde weergave te wijzigen.

Je kan zelf aangeven voor welk type bestanden je de beveiligde weergave wilt gebruiken.

Wanneer je naar Beveiligde weergave’ gaat, zie je een lijst staan met drie bestandstypes die momenteel worden geblokkeerd. Per type document kan je de beveiligde weergave in- of uitschakelen. Zo kan je ervoor kiezen dat de functie niet wordt gebruikt voor bestanden van het internet, of bestanden die afkomstig zijn van onveilige locaties. Bovendien kan je opteren om de banner nooit meer te zien voor Outlook-bijlagen. Op deze manier zorg je ervoor dat je nooit meer de beveiligde weergave moet uitschakelen alvorens je deze bestanden kan bewerken.

Vertrouwenscentrum

In het vertrouwenscentrum kan je eveneens instellen welke locaties je vertrouwt. Zoals we in het begin van dit artikel uitleggen, blokkeert Microsoft documenten die afkomstig zijn van een locatie die niet wordt vertrouwd. Je kan het vertrouwen van Office groter maken door in het vertrouwenscentrum naar Vertrouwde locaties’ te gaan. Standaard zie je hier drie paden staan, waaraan je zoveel locaties kan toevoegen als je wilt. Klik onderaan op Nieuwe locatie toevoegen’ en ga naar de map die je vertrouwt. Voortaan zal Office de beveiligde weergave niet meer gebruiken voor documenten die afkomstig zijn van deze map.

Verder kan je in het vertrouwenscentrum eveneens deInstellingen voor bestandsblokkering’ wijzigen. Voor elk bestandstype kan je Openen’ en Opslaan’ aanvinken. Wanneer je voor Openen’ kiest, wordt dit bestandstype door Office geblokkeerd of geopend in de beveiligde weergave. Indien je voorOpslaan’ kiest, kan je dat bestandstype niet langer opslaan.

Onderaan het venster kan je bovendien kiezen uit drie opties voor onveilige bestandstypes. Je kan opteren dat de geselecteerde bestandstypen niet worden geopend in Office, of dat het bestand wordt geopend in de beveiligde weergave en dat bewerken is toegestaan. Standaard staat de optie Geselecteerde bestandstypen openen in de beveiligde weergave’ aangevinkt.

Macro’s zijn het ideale medium voor cybercriminelen om malware te verspreiden.

Macro’s

Veel malware die via Office wordt verspreid, maakt gebruik van macro’s. Macro’s zijn kleine computerprogramma’s die gedefinieerd zijn binnen een andere applicatie en worden door Office-gebruikers veelvuldig gebruikt om taken te automatiseren. Aangezien je met macro’s je eigen code kan schrijven in Office, kunnen cybercriminelen de tool echter eveneens gebruiken om malware te verspreiden.

Standaard worden macro’s daarom uitgeschakeld in Office en krijg je een melding wanneer deze software aanwezig is. Je kan macro’s te allen tijde handmatig inschakelen, of de instellingen voor macro’s aanpassen in het vertrouwenscentrum. Je kan alle macro’s inschakelen, of enkel macro’s inschakelen die digitaal zijn ondertekend. Let op bij het aanpassen van de macro-instellingen. Door één kwaadaardig bestand te openen wanneer macro’s zijn ingeschakeld, kan je een virus binnenhalen.