Belgen zijn geen goede back-uppers. Volgens een onafhankelijk onderzoek weet 43 procent van onze landgenoten zelfs niet goed wat een back-up precies is. Je zal niet weten wat je mist, tot je plots belangrijke bestanden of foto’s voor altijd ziet verdwijnen. Dan is het natuurlijk te laat. Misschien ben jij één van die Belgen aan wiens back-upgewoontes nog wat werk is. Misschien ben je al een pro, maar krijg je aan je omgeving moeilijk uitgelegd waarom back-uppen echt wel een goed idee is. Ik overloop in dit stuk wat een goede back-up precies is, waar je op moet letten en wat je zeker niet mag doen.
[related_article id=”170321″]
Gegevensanalyse
Een eerste stap in een goede back-up-ethiek is een analyse van de gegevens waar je waarde aan hecht. Je hele pc zal niet vol staan met onvervangbare data. De meest voor de hand liggende gegevens die niemand echt kwijt wil, zijn foto’s. Die wonen op je pc maar ook op je smartphone. Dat laatste toestel vergeten mensen al te vaak veilig te stellen, hoewel het net het toestel is dat je het eenvoudigst kan verliezen.
Je smartphone kan rekenen op een vlotte integratie met de cloud. Ongeveer één derde van de ondervraagden gebruikt de cloud voor back-ups. Google Foto’s laat iedereen toe oneindig veel kiekjes naar de cloud te synchroniseren, zolang de foto’s niet groter zijn dan 16 megapixel. Zijn je afbeeldingen toch groter, dan zal Google ze verkleinen, tenzij je beslist om te betalen voor Google Drive-opslag.
Ook video’s kan je back-uppen naar de cloud. Dat kost flink wat extra data en neemt bovendien meer tijd in beslag, waardoor alternatieven zich aanbieden. HDD-fabrikanten bieden soms zelf back-up-apps. Seagate heeft bijvoorbeeld een applicatie waarmee je foto’s naar een clouddienst naar keuze of een externe schijf kan wegschrijven.

Lokale opslag
Niet iedereen ziet het zitten om z’n bestanden zomaar online aan Google en consoorten toe te vertrouwen. Een lokale back-up is in dat geval een goed idee. Zo’n back-up is essentieel wanneer je grotere bestanden wilt veiligstellen of wanneer je een exacte kopie wilt maken van de systeemschijf op je pc.
Voor een lokale back-up heb je een externe harde schijf nodig. Een kopie van een bestand op dezelfde harde schijf is geen back-up. Externe schijven bestaan in alle vormen en maten en zijn helemaal niet meer zo duur. Wil je je back-ups op één statische locatie bewaren, dan kan je kiezen voor een iets grotere externe schijf die zelf in het stopcontact moet, maar dubbel dienstdoet als usb-hub voor je pc.
Misschien wil je een externe schijf die je onderweg kan gebruiken? In dat geval is draagbaarheid een troef en zoek je naar een compacte schijf zonder extra voeding. Tot slot mag je design niet uit het oog verliezen. Kocht je een bloedmooie en slanke ultrabook, dan is het maar normaal dat je die op je bureau wilt laten flankeren door een even mooie harde schijf.

Harde schijf kiezen
Er zijn tal van fabrikanten van externe opslag, maar alleen Seagate, Western Digital en Toshiba maken harde schijven. Alle andere fabrikanten gebruiken dus schijven van één van die drie spelers, waarvan Seagate en Western Digital met voorsprong de grootsten zijn. In principe leveren de drie fabrikanten betrouwbare HDD’s af en is er dus geen groot verschil in betrouwbaarheid tussen de merken onderling. Vorm, prijs en functie mogen dan ook prioritair zijn bij het kiezen voor een back-up-schijf. Zo kan het interessant zijn om voor een extra sterk exemplaar zoals de Lacie Rugged-schijf te kiezen wanneer je vaak onderweg bent.
Kopiëren vs. back-uppen
Na de keuze van de juiste schijf, moet je je back-up goed instellen. Software meegeleverd op je schijf kan je daarbij helpen maar er zijn tal van gratis programma’s waarmee je ook back-ups kan instellen. Het is vooral belangrijk dat je een gewoonte maakt van het back-uppen zodat je te allen tijde een reservekopie van je belangrijkste bestanden bezit. Veel mensen back-uppen foto’s en video’s naar een externe schijf en verwijderen de originelen na verloop van tijd van de interne opslag van hun computer om plaats vrij te maken. Dat is een grove vergissing: zodra je bestanden slechts op één fysieke schijf staan, heb je geen back-up meer en zijn ze kwetsbaar.
Vergeetachtig
Vergeetachtigheid is misschien wel de grootste vijand van een goede back-up: heb je een pc en een externe schijf, dan kan je ook je telefoon back-uppen naar die schijf, als je er tenminste aan denkt om je smartphone van tijd tot tijd aan je pc te koppelen.
De beste back-up bestaat uit een combinatie van het bovenstaande. Je kan gerust bestanden naar de cloud synchroniseren, maar ze ook bij je thuis op een externe HDD bewaren. Hoe meer kopietjes je hebt, hoe veiliger en hoe groter de kans dat jij bij de volgende enquête trots kan verkondigen dat je alle foto’s uit je kindertijd nog wel in je bezit hebt.