Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Een eenvoudige, kwalitatieve oplossing om je thuisnetwerk uit te breiden, is door gebruik te maken van powerline adapters, ook wel homeplugs genoemd. Met powerline adapters leid je je internet via het stopcontact naar alle kanten van het huis: naar een andere verdieping, of gewoon naar de andere kant van de kamer. De adapters maken gebruik van het bestaande stroomnet in je huis, lange kabels trekken en gaten boren is overbodig. Homeplugs zijn vaak een veel krachtigere manier om je netwerk uit te breiden dan de goedkopere wifi-repeaters dat zijn. Repeaters vangen je wifi-signaal op en pompen de signaalsterkte op, daarbij gaat hoe dan ook een deel van je netwerksnelheid verloren. Powerline adapters sturen je internet langs het stroomnet, waardoor er veel minder van de snelheid verloren gaat.

Als je aan de slag wilt met powerline adapters koop je nooit slechts één exemplaar. Met één adapter ben je letterlijk niets. Je koopt ze minimaal in een setje per twee, en later kan je ze eventueel los aanschaffen om nog verder uit te breiden. De ene adapter stop je in een stopcontact naast je router met een ethernetkabel, de andere plaats je in het dichtstbijzijnde stopcontact op de plaats waar je internet nodig hebt. Vervolgens verbind je ook die met een kabel. Veel modellen zijn in staat om ook je wifi-signaal uit te breiden door een extra hotspot aan te maken.

Gigabit-internet

Gigabit-internet is razendsnel internet via de glasvezelkabel. Wanneer je netwerk een bandbreedte van 1000 Mbps aankan, spreken we over een bandbreedte van één Gigabit. Zo’n capaciteit wordt in België nog door geen enkele provider aangeboden. Er bestaat namelijk nog geen abonnementsformule die je effectief 1.000 Mbps of meer laat halen. Dat wil niet zeggen dat er nog geen routers of homeplugs voor beschikbaar zijn. Die bestaan al langer dan een decennia, waardoor ze al enorm in prijs zijn afgenomen. In de praktijk is het daarom interessant om alvast een Gigabit-router en compatibele homeplugs aan te schaffen. Vooral wie gebruik maakt van bekabeld LAN-internet zal nu al voordelen merken van een krachtig model. Als je met veel toestellen tegelijk internet verbruikt, zal je eveneens merken dat prestaties stabieler zijn via Gigabit-apparatuur, ook al geniet je nog niet van de volle 1.000 Mbps via je provider.

[related_article id=”163967″]

Maar hoe zit het nu aan de kant van de internetproviders? Wel, de infrastructuur is grotendeels voorbereid op Gigabit-internet. Momenteel zijn zowel Proximus als Telenet al volop aan het experimenteren met de technologie. Vooral die laatste lijkt stilaan meer en meer concrete stappen te zetten richting een Gigabit-bandbreedte. Telenet verspreidt al compatibele modems aan een testpubliek dat op volle kracht met het razendsnelle internet aan de slag kan. Op termijn moeten die modems bij alle nieuwe klanten terecht komen, alsook bij bestaande klanten die vanwege hun abonnement recht hebben op een hogere snelheid. Vervolgens is het enkel nog een kwestie van het openstellen van een compatibel abonnement aan de massa. Wanneer we dat mogen verwachten, is nog maar de vraag.

Aandachtspunten

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij de aankoop van homeplugs. Let bijvoorbeeld op de hoeveelheid ethernetpoorten die elke adapter heeft. Als je zowel je TV met een ethernetkabel wilt verbinden als je pc, heb je dus twee poorten nodig. Let ook niet enkel op de strafste specificaties. Sommige adapters zijn stevige bakken die aan je stopcontact hangen. Als je ze niet netjes kan verbergen achter het gordijn, zoek je misschien beter een minder opvallend model. Wie niet over al te veel stopcontacten beschikt, kan homeplugs aanschaffen met een geïntegreerd stopcontact. Zo raak je geen plek kwijt aan je adapter.

ethernet-poort

Om er zeker van te zijn dat de prestaties van je toestellen je kunnen bekoren, loont het daarnaast om te letten op het type ethernetpoort. Meestal vind je ofwel ‘Fast Ethernet’-poorten terug op Powerline-adapters, ofwel Gigabit Ethernetpoorten. De eerste soort kan in elk geval slechts 100 Mbps aan data overbrengen, de tweede heeft een maximale datatransfersnelheid van maar liefst 1.000 Mbps.

Stel, je koopt homeplugs die theoretisch gezien 1.000 Mbps kunnen halen. Dat wil zeggen dat een pc die je verbindt in de praktijk amper 100 Mbps kan halen als de adapter over een zwakkere Fast Ethernetpoort beschikt. Houd er ook rekening mee dat wanneer je twee toestellellen verbindt op een 1.000 Mbps-adapter de snelheid verdeeld zal worden over het aantal ethernetpoorten. Elke poort ontvangt dan een theoretische maximumsnelheid van 500 Mbps.

Troubleshooting

Als je merkt dat je downloadsnelheden eerder tegenvallen en je vindt er geen verklaring voor, dan zijn er een aantal factoren die rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op je prestaties. Ten eerste is het geen goed idee om je adapter in een verdeelstekker te plaatsen. Dat vertraagt je internetsnelheid, en sommige adapters werken zelfs helemaal niet als je ze in een verdeelstekker steekt.

Bij lage snelheden loont het ook de moeite om even te kijken welke toestellen zich in de buurt van je adapter bevinden. Microgolfovens die op volle toeren draaien, zijn vaak nefast voor je datasnelheid. Hetzelfde geldt voor telefoonladers die zonder reden ingeplugd zitten. Als je homeplugs helemaal geen verbinding kunnen maken met elkaar, is de kans groot dat ze op een andere zekeringautomaat zijn aangesloten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.