Uitgesteld (tv-)kijken wint razendsnel aan populariteit. Dat is ook niet vreemd: je neemt een programma op en je bekijkt het later wanneer je er tijd en zin voor hebt. Het lijkt vanzelfsprekend dat dat ook mogelijk is voor webpagina’s en artikels die je op het internet tegenkomt. Toch is dat niet het geval, tenzij je de trotse eigenaar bent van een iOS-toestel, in combinatie met Safari op Mac of Windows. Zo kan je uitgesteld lezen.

Stap 1: Synchroniseren

Om je leeslijst op al je toestellen te gebruiken, moet je die synchroniseren via iCloud.
Om je leeslijst op al je toestellen te gebruiken, moet je die synchroniseren via iCloud.

De grote charme van Apple’s leeslijst zit in het feit dat je artikels en webpagina’s kan opslaan, om ze vervolgens op al je i-toestellen te bekijken. Daarvoor moet je wel al je toestellen synchroniseren. Dat doe je door naar de Instellingen van toestel te gaan, daar op iCloud te klikken en daarna Bladwijzers of Safari aan te vinken. Daarna zal je toestel automatisch updaten en zullen je toestellen worden gesynchroniseerd.

Stap 2: Oplijsten

Wanneer je op een interessant artikel terecht komt, kan het zijn dat je net geen tijd meer hebt om het snel nog te lezen. Het kan dan handig zijn om het op te slaan voor later, zodat je het zelfs op je iPhone of iPad kan lezen. Dat doe je door op je computer in Safari naar het bewuste artikel te gaan en dan rechtsbovenaan op het icoontje van Delen te klikken. Vervolgens kies je Voeg toe aan leeslijst.

Op je iPhone of iPad ziet het icoontje er hetzelfde uit, maar bevindt het zich onderaan. Als je toestellen synchroniseren via iCloud zal elk opgeslagen artikel ook beschikbaar zijn op al je andere apparaten. Dat is bijna even handig als een boek dat je overal bijhebt.

Stap 3: Leeslijst

Heb je even? Laat je dan gerust gaan met je opgespaarde lectuur.
Heb je even? Laat je dan gerust gaan met je opgespaarde lectuur.

De leeslijst zelf vind je heel makkelijk door met je toestel naar de Safari-browser te gaan. Op Mac zal je linksboven een icoontje zien staan dat op een boek lijkt. Wanneer je daarop klikt, kom je terecht in je Bladwijzers. Vervolgens moet je op het middelste icoon klikken, dat wat wegheeft van een jaren ’60 John Lennon-bril. Dat icoon herbergt namelijk je leeslijst, waar je alles terugvindt dat je opzijlegde voor later.

Op een tablet of iPhone vind je de lijst onder het icoon dat lijkt op een opengeslagen boek. Ook daar klik je dan op de bril van Lennon.